Lezárulhat a szlovén-horvát határcivakodás

Vágólapra másolva!
Hosszas vita után szerdán végre aláírhatja Horvátország és Szlovénia azt a megállapodást, amely nemzetközi bíróságra bízza a köztük lévő határvitát.
Vágólapra másolva!

A svéd fővárosban írják alá szerdán azt a szlovén-horvát megállapodást, amelynek értelmében nemzetközi döntőbíróságra bízzák a két ország közti határvita rendezését. A megállapodást a két kormányfő - a szlovén Borut Pahor és a horvát Jadranka Kosor - látja el kézjegyével.

A horvát miniszterelnök kedden üdvözölte a kétoldalú egyezményt. A zágrábi parlament előző este nyolcórás vita után hagyta jóvá a megállapodást, amelyet a ljubljanai törvényhozás külügyi bizottsága már másfél hónappal ezelőtt elfogadott.

"Szép dolog, hogy Horvátország politikai hajlandóságot mutatott" - kommentálta a zágrábi döntést Milan Balazic szlovén külügyi szóvivő a Dnevnik című lap keddi számában.

Szlovénia eddig akadályozta a horvát európai uniós csatlakozási tárgyalásokat, mivel sérelmezte, hogy a jelenlegi tengeri határok mellett nincs saját kijárata az Adriai-tenger nemzetközi vizeire. Horvátország sokáig nem engedett a vitában, azonban a Kosor-kormány végül belement, hogy bíróság döntsön a vitában.

Horvátország főként azért örül a megállapodásnak, mert így a horvát-szlovén határvita leválasztható az Európai Unió és Zágráb között folyó csatlakozási tárgyalásokról. A szerdai aláírás után az egyezmény 15 napon belül a két parlament elé kerül ratifikálásra.