Rendőri korrupcióról panaszkodik az interneten egy orosz tiszt

Vágólapra másolva!
Az orosz rendőrséget átjáró korrupcióról számolt be egy internetes videoüzenetben egy novoszibirszki rendőrtiszt. A férfi személyesen Vlagyimir Putyin miniszterelnöknek címezte üzenetét: az orosz belügyminisztérium azonnali vizsgálatot kezdeményezett.
Vágólapra másolva!

Azonnali vizsgálatot rendelt el vasárnap az orosz belügyminiszter, miután egy rangidős rendőrtiszt egy internetes videóban számolt be a rendőri állományt elárasztó korrupcióról. A belügyminiszter utasítása szerint a vizsgálati jelentést egyenesen Dmitrij Medvegyev elnöknek és Vlagyimir Putyin kormányfőnek kell elküldeni.

Az AFP francia hírügynökség szerint teljesen szokatlan a rendőrségen belül, amit Alekszej Dimovszkij, a videót készítő rendőrtiszt tett. A videóüzenetben azzal vádolta feletteseit, hogy a dél-oroszországi Novorosszijszkban úgy bánnak a beosztottjaikkal, mint az állatokkal, és előre megíratják a nyomozati eredményeket pénzért.

"Belefáradtam abba, hogy olyan bűncselekményeket tárjak fel, amelyek nem történtek meg. Belefáradtam annak szajkózásába, hogy ezeknek az embereknek börtönben lenne a helyük" - mondja Dimovszkij a videóban, amiről szinte az egész orosz média beszámolt. Az egyenruhába öltözött Dimovszkij arra kéri Putyint a videóban, hogy beszéljenek négyszemközt a rendőrségen belüli korrupcióról.

"Vlagyimir Vlagyimirovics, Ön beszélt többször is a korrupció megfékezéséről, és arról, hogy a korrupció nem egyszerűen bűncselekmény" - mondja a videóban Dimovszkij, aki hosszasan sorolja ez után a munkájával kapcsolatos problémákat. Azt kérdezi például az orosz vezetéstől, hogy mikét lehetséges, hogy egy olyan munkáért, amit egy rendőrtiszt végez, csupán havi 14 ezer rubel, átszámítva kevesebb, mint 90 ezer forint a bér.

Rasid Nurgalijev belügyminiszter bizottságot állított fel az ügy kivizsgálására: a bizottság hétfőn kezdi el munkáját - mondta Valerij Gribakin rendőrségi szóvivő a RIA Novosztyi orosz hírügynökségek. Az orosz vezetés már többször elismerte, hogy a rendőrségen belüli korrupció súlyos probléma.

"Alekszej Dimovszkij azt mondja el, amit szinte minden orosz rendőr tud. Amit a sajátkörzetéről közöl, az Moszkvában is jelen van."- mondta a moszkvai Echo rádiónak Mihail Paskin, a rendőrszakszervezet vezetője. Novorosszijszk rendőrsége nyílt levelet küldött a város vezetőinek, és abban azt írják, hogy "szíven ütötte őket Dimovszkij üzenete.

Vlagyimir Grebenyuk, a városi rendőrség vezetője azt mondta a moszkvai Echo rádiónak, hogy a rendőrtiszt egyetlen állítására sem lehet bizonyíték". A 32 éves Dimovszkij őrnagy, aki a kábítószer ellenes részlegben dolgozik a városi rendőrségen, az orosz média szerint októberben betegszabadságon volt egy sérülése miatt.