Felébredt a kómából a texasi ámokfutó

Vágólapra másolva!
Felébredt a kómából az a férfi, aki 13 embert lőtt agyon a texasi Fort Hood támaszponton múlt csütörtökön. Az őrnagy azért volt eszméleten, mert a mészárlás után egy rendőrnő négyszer meglőtte. Az ABC televízió szerint a mészárlás elkövetője kapcsolatot keresett az al-Kaida terrorista csoporttal.
Vágólapra másolva!

Felébredt a kómából, és már beszél Nidal Hasan őrnagy, aki 13 embert agyonlőtt a texasi Fort Hood támaszponton csütörtökön. A kórház szóvivője többet nem árult el az állapotáról és arról sem, hogy beszéltek-e már vele a hadsereg vizsgálótisztjei. Az őrnagy csütörtök óta feküdt eszméletlen állapotban, miután egy rendőrnő négyszer meglőtte.

A muszlim vallású Nidal Hasan 13 emberrel végzett, 30 másikat pedig megsebesített az Egyesült Államok legnagyobb katonai bázisán. A hatóságok nyomozást indítottak az őrnagy esetleges szélsőséges iszlamista kapcsolatainak feltárására. Egyelőre nem közöltek részleteket arról, mi volt Hasan motivációja, de a különböző újságcikkekből kiderül, hogy a muzulmán vallású, katonai pszichiáterként dolgozó férfi nem értett egyet sem az iraki, sem az afganisztáni háborúval, és ezért nagyon rosszul viselte, hogy Afganisztánba akarták vezényelni.

Az ABC televízió arról számolt be, hogy az amerikai hírszerzés már hónapokkal ezelőtt tudott arról, hogy a pszichiáter megpróbált kapcsolatba lépni az al-Kaidával. Azt azonban nem tudni, hogy a hírszerzés értesítette-e erről a hadsereget. Leon Panettát, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) vezetőjét és Dennis Blair nemzeti hírszerzési igazgatót arra kérték a kongresszusban, hogy őrizzenek meg minden dokumentumot és információt, amely Hasannal kapcsolatos.

Joseph Lieberman szenátor a hét végén vizsgálatot sürgetett annak feltárására, hogy a hadsereg vajon mulasztást követett-e el azzal, hogy nem vette észre az arra utaló "komoly figyelmeztető jeleket", hogy az arab szülőktől származó Hasan iszlám szélsőséges. Lieberman szenátor a Fox News televíziónak azt mondta:: ha bebizonyosodik, hogy Hasan iszlám szélsőséges volt, akkor a mészárlás terrorcselekmény volt, méghozzá az amerikai földön elkövetett legsúlyosabb ilyen eset a 2001. szeptember 11-i merényletek óta.

George Casey, a szárazföldi haderő vezérkari főnöke azt mondta az ABC-nek: nagyon óvatosan kell fogalmazni, nem szerencsés az ügyben Hasan muzulmán hitét emlegetni, illetve a pszichiátert terroristákkal kapcsolatba hozni, a vizsgálat még nem zárult le. Casey azt mondta, az ártatlan muzulmán katonák hátrányos helyzetbe kerülhetnek a Fort Hood-i lövöldözés miatt.