Zaklatták vallása miatt a texasi ámokfutót

Vágólapra másolva!
Zaklatásokra panaszkodott ismerőseinek az a muszlim katonaorvos, aki múlt héten 13 embert megölt egy texasi katonai bázison. Állítólag előfordult, hogy pelenkát raktak a kocsijába, azzal a kísérő szöveggel, hogy "ez a fejfedőd". A férfi több jelét is adta annak, hogy elítéli az afganisztáni és az iraki háborút, amelyeket az iszlám elleni harcnak tekintett.
Vágólapra másolva!

Allah akbar, vagyis isten hatalmas - szemtanúk szerint ezt kiáltotta Nidal Hasan, mielőtt múlt csütörtökön elkezdett lövöldözni a texasi Fort Hood katonai bázison. Hasan megölt 13 embert és harminc másikat megsebesített. Végül egy rendőrnő tette ártalmatlanná, a férfit jelenleg is kórházban ápolják.

Egyelőre nem közöltek részleteket arról, mi volt Hasan motivációja, de a különböző újságcikkekből kiderül, hogy a muzulmán vallású, katonai pszichiáterként dolgozó férfi nem értett egyet sem az iraki, sem az afganisztáni háborúval, és ezért nagyon rosszul viselte, hogy Afganisztánba akarták vezényelni.

A nyomozók szerint egyedül hajtotta végre a támadást, de az nem világos, hogy az előkészítésben voltak-e társai. A New York Times cikke szerint ugyanakkor Hasannak több konfliktusa is volt vallása miatt, és ugyan szomszédaival mindig kedvesen viselkedett, adott olyan jeleket, amelyek zavarra utaltak.

A nyomozók szerint a gyilkos fegyvert a nyáron vásárolta, pár nappal az után, hogy áthelyezték Fort Hoodba, ami biztos jele volt annak, hogy előbb-utóbb Irakba vagy Afganisztánba fogják vezényelni. Nem titkolta ezekkel a háborúkkal kapcsolatos ellenérzéseit, már egy tavalyi előadásában úgy érvelt, hogy szerinte ezek valójában az iszlám elleni harcot jelentik.

Időnként panaszkodott arra, hogy zaklatások érik vallása miatt. Egyszer például valaki állítólag egy pelenkát tett az autójába, azzal az üzenettel, hogy "ez a fejfedőd". Máskor valaki egy tevét rajzolt az autójára és odaírta, hogy "tevedzsoké, szálljál ki". Ismerősei ugyanakkor jámbornak és veszélytelennek tartották. "Egy kövérkés, kopasz fickó. Nem tűnt fenyegetőnek" - idézte a New York Times Hasan egyik osztálytársát.