A tibetiek sem találják a magyar hegymászókat

Vágólapra másolva!
Eredmény nélkül tért vissza a veszélyesnek minősített hegyről a tibeti hegymászókkal megerősített kínai mentőcsapat, amely a november elején, a Himalájában eltűnt magyarok után kutatott - mondta Sárközy Péter pekingi magyar főkonzul. Még mindig nincs bíztató információ a magyar hegymászókról, akik november elején tűntek el a Zsen Csong Feng csúcsnál.
Vágólapra másolva!

Az eltűnt magyar hegymászókat kereső csapat 5000 méteres magassági jutott, de a környéken nem találtak nyomokat és visszatértek - közölte az MTI-vel Sárközy Péter pekingi magyar főkonzul a Szecsuán tartományi hegymászók szövetségének legfrissebb jelentése alapján.

Sárközy elmondta, hogy a két tibetivel megerősített csapat erős távcsövekkel megvizsgálta a környéket, és közösen arra a megállapításra jutottak, hogy az 5300-5500 méteres magasságban látható jégomlást nem tudják leküzdeni, azt a jelenlegi technikával nem lehet megmászni, mozgásban lévő, veszélyes szakasz. A csapat így visszatért a bázisra.

Négy magyar hegymászónak október 31-ig kellett volna visszaérkeznie Csengtuba, Szecsuán tartomány székhelyére. Csizmadia Péter, Mikolovits Veronika, Pechtol Balázs és Tolnay Kata egy olyan hegyet akartak megmászni, amit előttük még senki sem hódított meg.

A Zsen Csong Feng (Ren Zhong Feng) nevű, 6079 méteres kelet-himalájai hegyen történt eltűnésükről az első hír november 3-án érkezett, azóta csak az alaptáborukat találták meg. A mentők szerint jóval 5000 méter felett kerülhetett bajba a csapat. Sárközy úgy tudja, két - a Himalája hegyeiben sok tapasztalatot szerzett - tibeti hegymászó is segíteni fogja a mentést.

Az eltűnt expedíció sorsáról változatlanul nincs "se pozitív, se negatív információ" - mondta a Sárközy az [origo]-nak hétfőn. A főkonzul vasárnap még azt nyilatkozta, hogy a kínai hadsereg helikopterekkel fogja segíteni a mentőakciót, azonban a konzul szerint még arról sincs hír, hogy felszálltak volna a helikopterek. A konzul szerint a hegy környékén jelenleg jó idő van.

"Naponta kétszer próbálunk információhoz jutni" - mondta a főkonzul. Sárközy Péter szerint a hegymászók családjaival nem a konzulátus, hanem a Külügyminisztérium beszél rendszeresen - tette hozzá.

A Zsen Csong Fengen kívül még számtalan hegycsúcs van a Himalájában és a világ más pontjain, amelyeken nem járt még ember. Ezekről itt olvashat.