Lemondtak a koppenhágai áttörésről a világ vezetői

Vágólapra másolva!
Már irreálisnak tartják a világ vezető ipari nagyhatalmai, hogy jogilag kötelező érvényű, valódi áttörést hozó megállapodás szülessen a decemberi koppenhágai klímacsúcson - derült ki az APEC vezetőinek kétnapos szingapúri találkozója után. Több vezető, köztük Barack Obama amerikai elnök is helyeselte azt a dán javaslatot, hogy a koppenhágai csúcson tető alá hozható egyezményt csak egy hosszabb folyamat kiindulópontjának tekintsék.
Vágólapra másolva!

Letettek arról a vasárnap befejeződött szingapúri Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) csúcstalálkozójának résztvevői, hogy komoly áttörést hozó megállapodás szülessen a decemberi koppenhágai klímakonferencián - írja a BBC és a CNN. A dán fővárosban tartandó csúcson a világ vezetőinek olyan megállapodást kellene elfogadnia, amely felváltja majd a szén-dioxid-kibocsátásról szóló 1997-es, 2012-ben lejáró kiotói paktumot. (A közelgő koppenhágai csúcsról készült cikkeinket itt találja.)

Egy korábbi tervezetben még az szerepelt, hogy a cél az lesz: 2050-ig a felére csökkentsék a szén-dioxid-kibocsátást, de a kétnapos szingapúri találkozó végére kiderült: a világ vezető ipari nagyhatalmai már lemondtak erről. A BBC szerint egy kínai tisztségviselő, aki részt vett a találkozón, azt mondta: az 50 százalékos cél nagyon vitás pont volt, amely alááshatná az egész tárgyalási folyamatot.

A vezetők most már úgy tekintik a koppenhágai klímacsúcsot, mint egy kiindulópontot, egy alapzatot, és nem mint az üvegházhatásért felelős gázkibocsás csökkentésért folyó küzdelem végpontját. Michael Froman, Barack Obama amerikai elnök gazdasági tanácsadója szerint a vezetők Szingapúrban arra a következtetésre jutottak: irreális elvárni egy teljes, jogilag kötelező érvényű nemzetközi megállapodás kidolgozását a koppenhágai csúcsig hátra lévő 22 napban.

A tanácskozáson Obama és több más vezető is a dán javaslat mellé állt, amely szerint két ütemben történjen az új klímavédelmi megállapodás kidolgozása- mondta Froman. Lars Loekke Rasmussen dán miniszterelnök javaslatának lényege az, hogy Koppenhágában csak politikai döntés szülessen a kiotói egyezményt felváltó megállapodásról, és hagyják későbbre a végleges, jogilag kötelező egyezményt.