Bocsánatot kért azt elrabolt gyerekektől Ausztrália

Vágólapra másolva!
Több ezer olyan embertől kért bocsánatot Kevin Rudd ausztrál kormányfő, akiket gyerekként erőszakkal Ausztráliába vittek és helyi farmokon dolgoztattak. Az otthonuktól elszakított gyerekeket bántalmazták, szexuálisan zaklatták és lelkileg is terrorizálták. A program egészen 1970-ig tartott.
Vágólapra másolva!

"Bocsássanak meg a tragédiáért - az abszolút tragédiáért -, amit a gyerekkoruk elvesztése okozott" - idézi a BBC Kevin Rudd ausztrál kormányfőt, aki elnézést kért attól a több százezer embertől, akiket akaratuk ellenére az országba hoztak. Elmondta, hogy reméli, a bocsánatkérés begyógyíthatja a fájdalmat, és fordulópont lehet az ausztrál történelemben. A beszéd alatt több egykori áldozat is elsírta magát, miközben az ausztrál miniszterelnök a tragikus élettörténetekből idézett.

Körülbelül 500 ezer "elveszett ausztrál"-t tettek ki zaklatásnak és kegyetlen bánásmódnak 1930 és 1970 között. Közülük 7000 olyan gyerek volt, akiket erőszakkal vittek el Nagy-Britanniából. Néhányan árvák voltak, de sokakat csak a háború szakított el a szüleitől, mégis a világ másik végére deportálták őket.

Sokaknak azt hazudták, hogy szüleik meghaltak. A szülők pedig nem hallottak többé gyerekükről. A gyerekek, mint "jó fehér alapanyag" kerültek Ausztráliába, ahol éppen hiány volt munkaerőből, így kihasználták a több ezer betanítható gyereket. Őket sokszor farmokon alkalmazták, ahol testi, lelki és szexuális bántalmazásnak is ki voltak téve.

"Bocsánatot kérünk, amiért gyerekként elszakítottuk önöket családjuktól, és olyan intézményekben helyeztük el, ahol bántalmazásnak voltak kitéve. Bocsánatot kérünk a testi szenvedésért, az érzelmi nélkülözésért és a szeretet, a gyengédség és a törődés hiányáért" - mondta Rudd. Hozzátette, hogy ezentúl Ausztrália azon lesz, hogy még egyszer ilyesmi ne történhessen meg.

Kevin Rudd tavaly már elnézést kért azoktól az őslakos (angolul aboriginal) ausztráloktól is, akiket 1960 előtt elszakítottak családjaiktól és fehér nevelőknél vagy intézetekben helyeztek el. A brit kormány is közölte vasárnap, hogy Gordon Brown kormányfő jövőre szintén bocsánatot fog kérni mindazoktól, akiket erőszakkal kitelepítettek.