Lánytömegnek tartott Korán-oktatást Kadhafi

Vágólapra másolva!
Ötszáz hostessnek mutatta be az iszlám vallást, a kereszténység hibáit és a nők elnyomottságát a nyugati világban Moammer Kadhafi líbiai elnök. A háromestés előadásra a líbiai vezetőnek olasz ügynökségektől szedtek össze lányokat. Kadhafi épp a világélelmezési csúcson vesz részt Rómában.
Vágólapra másolva!

Egy olasz ügynökséghez érkezett egy olyan kérés, hogy szerezzenek "500 attraktív lányt 18 és 35 év között, és legyenek legalább 1,7 méter magasak". Hogy mi lesz a feladatuk, arra rejtélyesen csak annyit válaszolt az ismeretlen megrendelő, hogy érdekes lesz. Később kiderült, hogy a vendéglátójuk maga Moammer Kadhafi líbiai vezető - írja a brit Independent.

Kadhafi előírta, hogy a nők nem viselhetnek miniszoknyát és hivalkodó nyakláncokat. Azonban a legérdekesebb körülmény az esemény apropója volt: a megjelent nők áttérítése az iszlám hitre. Kadhafi ugyanis épp Rómában tartózkodik a világélelmezési csúcstalálkozón, ennek apropóján határozta el, hogy újabb híveket szerez az iszlámnak.

Alighogy Kadhafi megérkezett Rómába, az Independent szerint rögtön utasított a lányok felkutatására. Felkérték őket, hogy vasárnaptól kezdve három estén is jelenjenek meg a Hafed Gaddurban, Líbia római nagykövetségén. Az első alkalommal Kadhafi "dívaszerű" késői belépővel érkezett meg. Teljesen feketébe volt öltözve, leült a díszes szalon közepére, és belekezdett előadásába. Segítségül minden vendég megkapta a Korán egy másolatát.

Az egész eseményről a magát hostessnek álcázó Paolo Lo Mele, az Ansa olasz hírügynökség tudósítója szerzett tudomást. A nők fejenként 50 eurót (több mint 13 ezer forintot) kaptak a megjelenésért. Cserébe arról kellett előadást hallgatniuk, hogy mit mond a Korán, miért felsőbbrendű az iszlám hit és miben téved a kereszténység. A líbiai vezető arról is beszélt, hogy milyen a nők szerepe a nyugati társadalmakban, ahol Kadhafi szerint "gyakran bútordarabként használják őket, és a férfiak kényük-kedvük szerint cserélik le társukat".

A hostessek reakciói vegyesek voltak az Independent szerint. "Én egy partit vártam, nem egy előadást, bár így is nagyon érdekes élmény volt" - mondta egyikük. Egy másik nő élesebben fogalmazott az Ansa tudósítójának: "Nagyon sértettnek érzem magam a vallásom miatt" - utalt Kadhafi térítő munkájára. Arra is panaszkodtak a megjelentek, hogy semmi frissítőt - még egy pohár vizet sem - kaptak. Cserébe viszont kaptak egy példányt a Kadhafi bölcsességeit felvonultató Zöld Könyvből.

A világélelmezési konferencián Kadhafi szokásához hűen támadta a csúcstalálkozón a nyugati hatalmakat, mondván: csak szerény felajánlásokra képesek a szegény országok számára, és erőforrásaikat megtartják saját maguknak. Szintén ebből az okból egynapos éhségsztrájkot tartott Jacques Diouf, az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) főigazgatója az olasz fővárosban, akciójával próbálta felhívni a közvélemény figyelmét az éhínség elleni harcra a FAO háromnapos csúcstalálkozója előtt. A szervezet római csúcsára mintegy hatvan ország állam- és kormányfőjét várják. A találkozón részt vesz és felszólal Bajnai Gordon magyar miniszterelnök is.