Obama elismerte, késni fog Guantánamo bezárása

Vágólapra másolva!
Elismerte szerdán Barack Obama amerikai elnök, hogy nem fogják 2010. januárra bezárni a guantánamói fogolytábort, mint ahogy azt hivatalba lépésekor ígérte. Obama szerint a késés oka, hogy Washingtonban lassabban történnek a dolgok, mint azt gondolta.
Vágólapra másolva!

Barack Obama amerikai elnök szerdán elismerte, hogy a guantánamói fogolytábort valószínűleg nem fogják 2010. januárra bezárni, mint ahogy azt a hivatalba lépésekor ígérte.

Az ázsiai körúton tartózkodó elnök a Fox Newsnak azt mondta: nem szab új határidőt, de arra számít, hogy a fogolytábor valamikor jövő évben zárhat be. Hozzátette: nem csalódott, ráébredt ugyanakkor, hogy Washingtonban a dolgok lassabban történnek, mint azt gondolta.

Obama a beiktatása után két nappal, január 22-én írta alá a guantánamói fogolytábor bezárásáról szóló rendeletet. Ebben az szerepelt, hogy a létesítményt - amelynek léte azért okozott nemzetközi felháborodást, mert ott mindenféle büntetőeljárás nélkül tartottak fogva embereket - egy évben belül bezárják. Az Egyesült Államok fennhatósága alatt található kubai támaszponton körülbelül 250 embert őriztek. Az Egyesült Államok több országot is megkeresett, hogy hajlandók lennének-e olyan rabokat befogadni, akiket nem találtak bűnösnek.

Bajnai Gordon kormányfő szeptember 16-án jelentette be, hogy Magyarország befogad egy guantánamói foglyot, valószínűleg egy palesztin állampolgárt. Szollár Domokos kormányszóvivő korábban azt mondta, hogy a befogadott fogoly várhatóan az év végén érkezik az országba. (A fogoly kiválasztásáról és beilleszkedéséről korábbi cikkünkben olvashat.)