Minden szépet megígért beiktatásán az afgán elnök

Vágólapra másolva!
Leszámolna a korrupcióval, öt éven belül kiadná a külföldi katonák útját, felszámolná a dorgtermesztést és kibékülne ellenfeleivel - ezeket ígérte beiktatásakor a vitatott körülmények között újraválasztott Hamid Karzai afgán elnök. Hillary Clinton amerikai külügyminiszter a beiktatás alkalmával azt üzente Karzainak, hogy az Egyesült Államok erős kormányt akar látni Afganisztánban.
Vágólapra másolva!

Hivatalosan beiktatták a második ciklusát kezdő Hamid Karzai afgán elnököt - írja a BBC. Beiktatási beszédében elmondta, hogy abban reménykedik, az afgán védelmi erők megerősödnek annyira, hogy öt éven belül ki lehessen vonni a külföldi csapatokat. Karzai meghívta választási ellenfeleit - legfőbb riválisát, Abdullah Abdullahot is -, hogy csatlakozzanak hozzá a békéért folyó munkában.

Karzai ostorozta a korrupciót, kijelentve, hogy leendő minisztereinek "hozzáértőnek és igaznak" kell lennie. "Hamarosan konferenciát fogunk szervezni Kabulban, hogy új és hatékony módjait alakítsuk ki" a korrupció elleni harcnak - mondta az elnök. Ezen kívül összehívott egy nagygyűlést (loja dzsirgát), hogy a békéhez vezető útról tárgyaljon az ország képviselőivel. Karzai azt is kijelentette: küzdeni akar a drogtermesztés- és kereskedelem ellen (Afganisztán a világ legnagyobb ópiumtermelője).

A ceremónia idejére a kabuli biztonsági erők útblokádokat állítottak fel a belvárosban, és a rendkívüli intézkedések miatt ürességtől kongtak a kabuli utcák. A nemzetközi repülőteret lezárták, munkaszüneti napot hirdettek és azt ajánlották a lakosoknak, hogy maradjanak otthon.

Az ünnepségen közel negyven ország képviseltette magát. Az Egyesült Államok nevében Hillary Clinton külügyminiszter, Pakisztán nevében pedig Aszif Ali Zardari elnök jelent meg. Clinton "kritikus pillanatnak" nevezte a beiktatást és kijelentette, hogy Amerika egy erős kormányt akar Afganisztánban. Barack Obama amerikai kormánya nagyon közel áll hozzá, hogy hosszas viták után jelentős csapaterősítést küldjön a közép-ázsiai országba - írja a BBC.

Forrás: AFP
Karzai nyert - További képekért kattintson a fotóra!

Egy sokat vitatott választáson döntött úgy az afgánok többsége, hogy legyen Karzai az elnök. Az augusztus 20-i első forduló után kiderült, hogy Karzai a támogató voksok egy részét csalás révén szerezte. Egymillió voksot érvénytelennek nyilvánítottak, ezért második fordulót kellett rendezni. A választást végül úgy nyerte meg Karzai, hogy legfőbb riválisa, Abdullah Abdullah, volt külügyminiszter kiszállt a versenyből.