Kivégeztek két embert a melaminbotrány miatt Kínában

Vágólapra másolva!
Végrehajtották az ítéletet a melaminbotrány miatt halálra ítélt két emberen Kínában. A ragasztókhoz használt vegyszerrel szennyezett tejpor miatt legalább hat gyerek vesztette életét, és több százezren betegedtek meg tavaly Kínában.
Vágólapra másolva!

Kivégeztek két embert Kínában a tavalyi melaminmérgezéses esetek miatt - jelentette az Új Kína hírügynökség. Az egyikük, Csang Jü-csün, egy tejgazdaság vezetője az ítélet szerint súlyosan veszélyeztette a közbiztonságot, amikor hatszáz tonna, melaminnal szennyezett fehérjeport gyártatott, Keng Csin-pinget pedig azért találták bűnösnek, mert értékesítette a mérgező tejport, amelyet az azóta megszűnt Sanlu Group dolgozott fel csecsemőtápszernek.

Mindkettejüket az év elején ítélték halálra, ami ellen fellebbeztek, de ezt márciusban elutasította a bíróság. Az ítéletet valószínűleg méreginjekcióval hajtották végre.

A szennyezett tápszer miatt legalább hat gyerek vesztette életét, és közel 300 ezren betegedtek meg Kínában. A botrány 2008 szeptemberében robbant ki, akkor írt először róla a kínai sajtó, ám utóbb kiderült, hogy az érintett tápszergyártó - a piacvezető Sanlu-csoport - több hónapja igyekezett eltussolni az ügyet.

A botrány miatt több mint húsz embert ítéltek súlyos börtönbüntetésre, Tian Venhua, a Sanlu főigazgatója életfogytiglanit kapott.

A műanyagok és ragasztók gyártásánál használatos melamint azért adagolták a tejporhoz, hogy megemelje a tej fehérjeszintjét és elrejtse, hogy a tejet felvizezték. A melaminbotrány világszerte komoly aggodalmat keltett, több tucat ország tiltotta meg átmenetileg a kínai tejtermékek importját. Magyarországon cukorkákban és mogyoróban találták meg a vegyszer nyomait.