Mégis vihet számokat a klímacsúcsra Amerika

Vágólapra másolva!
Konkrét számokkal fogja meghatározni a klímaváltozás elleni harcban tett vállalásait az Egyesült Államok - írja a BBC egy meg nem nevezett illetékesre hivatkozva. Az USA eddig ódzkodott attól, hogy konkrét ígéretekkel kösse meg kezét a széndioxid-kibocsátásban, a koppenhágai klímacsúcs sikere érdekében azonban úgy tűnik, változtat ezen.
Vágólapra másolva!

Mégis számszerűsíteni fogja az Egyesült Államok, hogy milyen konkrét lépéseket kíván tenni a klímaváltozás elleni harcban - írja fehér házi illetékesekre hivatkozva a BBC. Eddig úgy tűnt, hogy a két hét múlva kezdődő koppenhágai klímacsúcsra az USA konkrét ígéret nélkül megy, a legújabb információk szerint azonban már számokban gondolkodnak az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentését illetően.

Az USA által megcélzott kibocsátáscsökkentés várhatóan azzal a még el nem fogadott jogszabállyal lesz összhangban, amely jelenleg az amerikai szenátus előtt van: ez 2005 és 2020 között körülbelül 17-20 százalékos csökkentést írna elő. A vállalások számszerűsítése nagy előrelépést jelent, hiszen az USA konkrét ígéretének hiányát eddig sok ország a koppenhágai klímacsúcs legnagyobb hátráltató tényezőjének tekintette.

"Rájöttünk, hogy ha azt akarjuk, hogy a dolog működjön, számokat kell tenni az asztalra" - idézi a BBC Peter Bahouthot, a klímaváltozás ellen lobbizó US Climate Action Network szervezet igazgatóját. Bahouth szerint az USA-n nagy nyomás volt, hogy ne üres kézzel menjen a klímacsúcsra, és a döntés ennek az eredménye.

Azt még nem lehet tudni, hogy Barack Obama amerikai elnök személyesen részt vesz-e a dán fővárosban tartott két hetes egyeztetésen. "Akkor megy el, ha a jelenléte növeli az esélyeit, hogy a résztvevő 192 ország között megállapodás szülessen" - mondta a BBC által meg nem nevezett fehér házi tisztviselő. Obama a múlt héten már több tárgyalást folytatott a klímaváltozásról többek között az indiai miniszterelnökkel, a kínai elnökkel és a japán kormányfővel is.