Feltépik az iraki sebeket a britek

Vágólapra másolva!
Megkezdte a munkáját Nagy-Britanniában az a bizottság, amely az országnak az iraki háborúban játszott szerepét vizsgálja. Az első meghallgatáson egy egykori hírszerzési főnök azt mondta, kezdetben igyekeztek távol tartani magukat az Irak elleni támadásra buzdító amerikaiaktól. A várhatóan egy évig is eltartó vizsgálat során meghallgatják Tony Blair egykori kormányfőt is.
Vágólapra másolva!

A vizsgálat "alapos, pártatlan, tárgyilagos és méltányos" lesz - ígérte nyitóbeszédében Sir John Chilcot, annak az öttagú bizottságnak az elnöke, amely az iraki háborúban való brit szerepvállalást vizsgálja. Az eljárás kedden kezdődött, és várhatóan közel egy évig is eltart, tehát beleesik a tavasszal esedékes parlamenti választás is. Az eljárás során meghallgatják az országot a háború előkészítésekor és végrehajtásakor irányító Tony Blair korábbi miniszterelnököt is.

Az iraki háború ellen már indításakor is komoly tiltakozások voltak, később pedig még népszerűtlenebbé vált a hadművelet. A kritikusok hangja tovább erősödött, miután kiderült, hogy Irakban nincsenek tömegpusztító fegyverek, pedig a kormány erre hivatkozva érvelt a háború megindítása mellett.

A bizottság első ülésén Sir Peter Rickettset hallgatták meg, aki a háború megindítása előtt a brit hírszerzést vezette. Ő azt mondta, hogy bár az Egyesült Államokban már 2001-ben felerősödtek az Irak megtámadását szorgalmazó hangok, Nagy-Britannia ettől igyekezett távol tartani magát - írja a BBC.

Az iraki háború ügyében eddig két, teljesen más jellegű vizsgálat zajlott le Nagy-Britanniában. Az egyik azt volt hivatva feltárni, hogy milyen körülmények vezettek David Kelly professzornak, Nagy-Britannia vezető mikrobiológiai szakértőjének, a védelmi minisztérium egykori iraki fegyverzetügyi főtanácsadójának öngyilkosságához.

Kelly 2003 nyarán ölte meg magát, miután kiderült: ő volt a forrása a BBC rádió egy riportjának, amely szerint a kormány annak ellenére tett közzé egy hírszerzési dossziét az állítólag "45 perces bevetési készültségben lévő" iraki tömegpusztító fegyverekről, hogy tisztában volt az állítás valótlanságával.

Az öngyilkosság hátterét kivizsgáló bizottság gyakorlatilag teljesen felmentette - a bírálók szerint tisztára mosta - a kormányt, és szinte minden felelősséget a BBC-re hárított. Egy évvel később azonban egy másik, a hírszerzési tevékenységet vizsgáló független bizottság megállapította, hogy Iraknak az invázió kezdete előtt már szinte biztosan nem volt érdemi mennyiségű vegyi vagy biológiai fegyvere bevethető állapotban. Ez a jelentés is felmentette azonban a kormányt a tudatos félrevezetés vádja alól.