Bajnai a magyar tankönyvekről kérdezi Ukrajnát

Vágólapra másolva!
Levelet írt Bajnai Gordon kormányfő Julija Timosenko ukrán miniszterelnöknek, amelyben kifogásolja, hogy a kárpátaljai magyar gyerekek nem kapták meg a nekik járó magyar nyelvű tankönyveket. Egy egész évfolyam maradhat egy tanévre könyvek nélkül. A Külügyminisztérium korábban már bekérette emiatt az ukrán nagykövetet.
Vágólapra másolva!

Bajnai Gordon miniszterelnök levelet írt Julija Timosenko ukrán miniszterelnökhöz, amelyben aggodalmát fejezte ki a kárpátaljai magyarság kisebbségi jogait csorbító ukrajnai tankönyvbotrány kapcsán. Szollár Domokos kormányszóvivő azt mondta: a magyar kormányfő bízik abban, hogy az ukrán oktatási rendeleteket módosítja vagy felülvizsgálja Ukrajna.

Szollár Domokos a kormány szerdai ülését követően elmondta: az ukrán oktatási minisztérium nem rendelte meg a mintegy 100 kárpátaljai magyar iskola számára szükséges tankönyvek magyar fordítását a 2010/2011-es tanévre. Emiatt nagy a valószínűsége, hogy tankönyv nélkül maradnak a tanintézetek 10. osztályai, ezzel pedig jelentősen csorbulhatnak az ott élő magyar kisebbségek oktatási, emberi jogai is - mondta Szollár.

A kormányszóvivő szerint a magyar kormány már többször kifejezte aggályát az ukrán oktatási rendeletek miatt. November 13-án bekérették a Külügyminisztériumba Ukrajna budapesti nagykövetét: Faller Jenő, a Külügyminisztérium szakállamtitkára a tankönyvbotrányról kért tájékoztatást Dmitrij Tkacstól.

A Külügyminisztérium szerint az ukrán oktatási miniszter egy tavalyi rendelete fokozatosan ukrán tannyelvűekké alakítaná át a nemzetiségi oktatási intézményeket. Ezek az intézkedések ellentétesek az Ukrajna által kétoldalúan és nemzetközi szinten vállalt kötelezettségekkel, valamint az Európában széles konszenzussal elfogadott alapvető kisebbségvédelmi elvekkel - írta a Külügyminisztérium korábbi közleményében.