Csak beugrik a klímacsúcsra Obama

Vágólapra másolva!
Egy napra megjelenik a koppenhágai klímacsúcson Barack Obama amerikai elnök, és várhatóan konkrét bejelentést is tesz az Egyesült Államok gázkibocsátásának csökkentéséről, de nem várja meg a közel kéthetes találkozó végét. Ez is azt jelzi előre, hogy a korábbi rendkívüli várakozások ellenére nem várható komoly áttörés a klímaváltozás elleni harcban a december 7-én kezdődő találkozón.
Vágólapra másolva!

A közel kéthetes koppenhágai klímakonferencia harmadik napján részt vesz Barack Obama amerikai elnök - közölték kedden amerikai kormányzati tisztviselők. Obama útjának végcélja a norvég főváros lesz, ahol átveszi az idén neki ítélt Nobel-békedíjat, és előtte áll meg Koppenhágában - írja a BBC.

A Fehér Ház eddig lebegtette, hogy az elnök részt vesz-e a klímakonferencián, a mostani bejelentésből azonban úgy tűnik, hogy Obama részvétele csak szimbolikus lesz. A közel kéthetes konferencia harmadik napján lesz jelen az amerikai elnök, és nem várja meg a december 18-ig tartó nemzetközi fórum végét.

A Fehér Ház egyik tisztviselője szerint Obama Koppenhágában be fogja jelenteni, hogy az Egyesült Államok 2020-ra 17 százalékkal csökkenti az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását a 2005-ös szinthez képest. Ez ugyanakkor jóval alacsonyabb vállalás például az Európai Unióéhoz képest, amely 1990-hez viszonyítva vállalt 20 százalékos kibocsátáscsökkentést.

Az eredeti várakozások szerint a 192 ország képviselőinek részvételével zajló koppenhágai ENSZ-konferencián született volna megállapodás egy nemzetközi klímavédelmi megállapodásról, amely leváltaná a 2012-ben lejáró kiotói egyezményt. A cél az, hogy az eddiginél hatékonyabban fékezzék meg a globális felmelegedést okozó gázok kibocsátását, illetve segítsék a klímaváltozástól leginkább veszélyeztetett országok alkalmazkodását. A találkozó kezdetének közeledtével azonban egyre kétségesebb, hogy tető alá tudnak-e hozni egy átfogó, konkrét részleteket is tartalmazó nemzetközi megállapodást.

Az egyik legfőbb akadályt épp az Egyesült Államok jelenti, ahol a törvényhozás még mindig nem fogadta el az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentését célzó törvényjavaslatot. A Fehér Ház ugyan azt ígéri, hogy Obama konkrét kibocsátáscsökkentési számokkal érkezik, de ezzel együtt sem valószínű egy részletes egyezmény tető alá hozása. Legfeljebb egy konkrét kötelezettségektől mentes politikai megállapodás várható a koppenhágai csúcstól (részletek a késlekedésről).

Már több mint 60 ország vezetői jelezték részvételüket a konferencián, köztük van Gordon Brown brit kormányfő és Nicolas Sarkozy francia elnök, és ott lesz Bajnai Gordon magyar kormányfő is. Egyelőre nem jelentkezett be azonban be Hu Csin-tao kínai elnök, pedig az ő országa a világ legnagyobb légszennyezője. A második helyen az Egyesült Államok áll, épp ezért vár olyan sokat a többi ország a kínai és az amerikai vezetőktől a klímaváltozás elleni harcban.