Vágólapra másolva!
Együtt vacsorázott kedd este Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnök Vlagyimir Putyin orosz kormányfővel. Gyurcsány szerint beszélgettek a gyerekekről és a nemzetközi politikáról is.
Vágólapra másolva!

Vlagyimir Putyin orosz kormányfő szűk körű, magánjellegű vacsorán látta vendégül Gyurcsány Ferencet kedden este Moszkvában, az orosz kormányfő honlapja szerint egy ukrán étteremben. A korábbi miniszterelnök feleségével, Dobrev Klárával Putyin meghívására, de saját költségén utazott magánlátogatásra Moszkvába.

Sok mindenről szó esett a családtól és a gyerekektől kezdve addig, hogy milyen a helyzet a két országban. Nem maradtak ki a nemzetközi politika kérdései sem - mondta a találkozóról Gyurcsány, aki szerint a meghívást még szeptemberben kapta, de akkor egy sportbaleset miatt le kellett mondania, és most sikerült újabb időpontot találni. Gyurcsány szerint hasonló találkozókra akad példa más volt kollégáival is, mert természetes, hogy a hivatalos találkozók során némelyekkel személyesebb kapcsolat alakul ki.

Gyurcsány szerint 2002 után partneri kapcsolat alakult ki Oroszországgal. "Ténykérdés, hogy ma a világ Európán kívüli három hatalmi központja az Egyesült Államok, Oroszország és Kína. Magyarország számára a szövetséges és barát az Egyesült Államok, de Oroszországgal és Kínával is szoros partneri kapcsolatot kell kiépíteni, akkor is, ha nem mindenben értünk egyet velük, mert ez Magyarország érdeke" - mondta.

Forrás: premier.gov.ru

Az MTI szerint figyelemre méltó, hogy az orosz kormány sajtóirodája által informálisnak minősített találkozóról fotó készült, amely még kedden este felkerült az orosz miniszterelnök honlapjára. Az is érdeklődést váltott ki, hogy a vacsorán jelen volt az orosz kormányfő felesége, Ljudmilla Putyina, aki hosszabb ideje szinte soha nem jelenik meg férje oldalán hivatalos alkalmakkor. Putyina megjelenése összefügghet azzal, hogy személyes ismeretség fűzi Dobrev Klárához, aki korábban egy gyermekkönyvtárakkal foglalkozó, Putyina védnökségével rendezett kiállításon a meghívottak között volt.

A hétvégén Orbán Viktor, a Fidesz elnöke is találkozott az orosz kormányfővel, amikor meghívták az Egységes Oroszország párt kongresszusára. Orbán szerint azt mondta Putyinnak, hogy szeretnék új alapokra helyezni az orosz-magyar kapcsolatokat (erről bővebben itt olvashat). Gyurcsány nem komentálta a talákozót. "Orbán elnök úrnak az a jobb, és részemről az az elegánsabb, ha ezt most nem kommentálom" - mondta.

Gyurcsány kormányfőként több alkalommal is találkozott az korábbi orosz elnökkel. Putyin 2006 tavaszi hivatalos magyarországi látogatásakor rózsadombi villájukban ebédelt, majd még abban az évben ősszel találkoztak Szocsiban, 2007-ben pedig Moszkvában. 2008 februárjában Gyurcsány a Kremlben írta alá Putyinnal a Déli-Áramlat gázvezeték magyarországi szakaszának megépítéséről szóló megállapodást, majd idén tavasszal ugyancsak találkoztak, amikor Gyurcsány további Déli-Áramlatról szóló szerződéseket írt alá.