Özönvíz és H1N1 keseríti a mekkai zarándokok szent napjait

Vágólapra másolva!
Már legalább 77 áldozata van Szaúd-Arábiában azoknak az áradásoknak, amelyeket a mekkai zarándoklat idején lecsapó esőzések okoztak. A zarándokokat a nedves időben még jobban veszélyezteti az új típusú influenza is, amely már szintén szedett áldozatokat Mekkában: a szaúdi hatóságok ennek ellenére állítják, mindent megtettek a több mint 2 millió zarándok biztonsága érdekében.
Vágólapra másolva!

Heves áradásokat okozott szerdán és csütörtökön a Szaúd-Arábiára lezúduló özönvízszerű eső, amely több tucat áldozatot is követelt - írja a BBC. A szerdai zivatarból támadt árvizekben eddig legalább 77 ember halt meg, és sokan eltűntek: Mekka és környéke a brit közszolgálati televízió tudósítói szerint évek óta nem látott ilyen nagy esőzéseket.

A szerdai ítéletidő, amelyet csütörtökön perzselő hőség váltott fel, a lehető legrosszabbkor érkezett az arab országba, ezekben a napokban zajlik ugyanis az évente megrendezett nagy mekkai zarándoklat, a Háddzs. A négynapos zarándoklatra évente körülbelül 3 millió zarándok érkezik a muzulmánok szent városába, idén azonban - többek között az új típusú influenza miatti félelemnek köszönhetően - alig több mint 2 millió ember vesz részt rajta.

A zarándokok nagy része az utcákon vagy ideiglenes sátortáborokban száll meg, így sokukat bőrig áztatták a szerdai záporok. A szaúdi belügyminisztérium szóvivője szerint ugyan az áradások áldozatai között egy zarándok sincs, a nedves időjárás mégis nagy veszélyt jelent a közel 160 országból összesereglett hívekre, mivel segíti az influenza terjedését.

Az árvizek leginkább Jeddah kikötővárosát, valamint Rabigh és Mekka városokat érintették, a Saudi Press állami hírügynökség szerint az áldozatok többsége összeomlott épületekben, vagy a víz fogságába esett autókban, buszokban lelte halálát. A polgári védelem vezetője szerint a halottak közül 22 szaúdi állampolgár, a többiek bevándorlók, akik már egy ideje az országban éltek.

Influenza-veszély

Bár a nedves időjárás tovább növeli a tömegrendezvény jellegéből adódó influenza-veszélyt, a szaúdi hatóságok szerint minden lehetséges óvintézkedést megtettek a zarándokok védelmében - írja az Al Jazeera arab hírtelevízió. A tévének nyilatkozó egészségügyi-miniszter, Abullah al-Rabeaah szerint a helyzet bíztató, és a jelek szerint a H1N1-helyzet az irányításuk alatt van. A hatóságok az Al Jazeera szerint például száraz ruhát osztottak a zarándokoknak a felhőszakadás után.

A miniszter közölte: eddig 67 zarándoknál mutatták ki az új típusú influenzát. Mindegyiküket orvosi ellátásban részesítették, de 4 betegnél intenzív beavatkozásra volt szükség. Eddig legalább négy zarándok esett áldozatul Mekkában a H1N1-nek, a New York Times szerint az ő halálukról még vasárnap számolt be a minisztérium. Az amerikai lap szerint az áldozatok marokkói, szudáni, indiai és nigériai állampolgárok voltak.

Forrás: AFP
Zarándokok milliói árasztják el a várost

Szaúd-Arábia már korábban arra kérte a muszlim hívőket, hogy az influenzaveszélyre való tekintettel a 65 év felettiek és a 12 évnél fiatalabbak idén ne vegyenek részt a zarándoklaton. A kormány ezzel próbálta megelőzni a járvány kitörését és a zarándoklatra felállított kórházak túltelítődését. A Mekkában eddig meghalt négy ember közül ennek ellenére 3 idős, beteges férfi volt - írja a New York Times.

Mohamed búcsúja

Csütörtökön, a Háddzs második napján a zarándokok a Mekka melletti Arafat-hegyen imádkoztak Allahhoz bűnbocsánatért. A hegy azért számít szent helynek, mert a muszlimok szerint itt mondta el utolsó prédikációját Mohamed próféta. Az iszlám naptárban Arafat napja az egyik legszentebb ünnepnek számít, az Al Jazeera szerint sok muszlim böjtöléssel is ünnepli ezt a napot.

A hegyen elmondott imák után a több milliónyi hívő a zarándoklat következő állomása felé veszi az irányt. Pénteken Muzidalifah mezején a zarándokok köveket szednek majd, amelyekkel szimbolikusan megkövezik az ördögöt - írja a BBC.

A mekkai zarándoklat az iszlám öt fő pillérének egyike, amelyen minden hithű muzulmánnak legalább egyszer részt kell vennie, ha anyagi lehetőségei és egészségi állapota ezt megengedi.