Börtön jár a vörös csillagos szuvenírért Lengyelországban

Vágólapra másolva!
Mostantól akár két év börtönt is kiszabhatnak Lengyelországban arra, aki kommunista jelképekkel ellátott árucikkeket birtokol, miután az államfő is jóváhagyta az erről szóló törvényjavaslatot. Az új törvény a kommunizmus bűneit akarja feleleveníteni, és könnyen véget vethet a kommunista jelképekkel ellátott szuvenírok kereskedelmének.
Vágólapra másolva!

Jóváhagyta a kommunista jelképek tilalmáról szóló törvényt pénteken a lengyel államfő. Az új jogszabály értelmében megbüntethetik, s akár két év börtönre is ítélhetik azt a személyt, aki kommunista jelképeket tart a tulajdonában Lengyelországban.

Az új törvény egy korábbi jogszabályt szigorít meg, amely a totalitárius rendszerek dicsőítését tiltotta, de csak a nácizmust nevezte néven. Mostantól büntethetővé válik az is, aki a birtokában tart, vásárol vagy terjeszt a kommunizmus szimbólumait hordozó árucikkeket és felvételeket. A jogszabály kivételt tesz művészi, oktatási vagy gyűjteményi célok esetében.

A törvényjavaslatot a radikális nemzeti, ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) párt terjesztette be, de a kormánypárt, a jobbközép liberális Polgári Platform is támogatta. Baloldalról bírálták, és szakértők szerint a megszövegezése miatt nehéz lesz alkalmazni, a törvény ugyanis tételesen nem sorolja fel a tiltott jelképeket.

A törvény előterjesztői azzal indokolták a szigorítást, hogy lassan feledésbe merülnek a kommunista rendszerek bűntettei, és emiatt virágzik a szovjet vezetők képeit és a szovjet állam jelképeit, a sarlót, kalapácsot, ötágú vörös csillagot forgalmazó kereskedelem. "A kommunizmust éppen úgy kell megítélni, mint a nácizmust" - mondta Zbigniew Romaszewski, a PiS szenátora.