Kommandósok vitték el a Magyar Gárda székely tagjait Kolozsváron

Vágólapra másolva!
Elvitték el az Új Magyar Gárda székely tagjait, amikor koszorút akartak elhelyezni a kolozsvári Mátyás-szobor előtt. A székelyföldi gárdatagok a Székely Hadosztályra akartak emlékezni, amely 1918. december elsején a románok elleni harcra alakult meg Kolozsváron. A megemlékezés egybeesett azzal a román nemzeti ünneppel, amikor Erdély egyesítését ünneplik Romániával.
Vágólapra másolva!

Kommandósok vitték el Kolozsváron az Új Magyar Gárda Kulturális és Hagyományőrző Mozgalom Győri Wass Albert zászlóalja Székely Szakaszának tagjait, amikor azok koszorút akartak elhelyezni a Mátyás-szobor előtt. A gárda székelyföldi tagjai a Székely Hadosztály megalakulására akart emlékezni. Ez az a hadosztály, amely 1918. december elsején a románok elleni harcra alakult meg Kolozsváron a Kolozsvári Hadosztály maradékából.

A megemlékezés egybeesett Románia nemzeti ünnepével, Romániában ugyanis december elsején ünneplik Erdély egyesítését Romániával. Ezért a szélsőjobboldaliként ismert román szervezet, a Noua Dreapta (Új Jobboldal) több tucat tagja is a helyszínre vonult, az ellentüntetők a "Székelyföld román föld" szlogen skandálása mellett trágár szavakat ordítoztak a gárdisták felé.

A Magyar Gárda körülbelül tíz tagja - a fekete gárdista egyenruhában és Árpád-sávos zászlókkal - a főtéri Szent Mihály templomból kivonulva indultak a Mátyás-szobor elé, ekkor azonban a kommandósok vették körül őket és az ott várakozó rendőrségi buszokba ültették őket.

Marcel Bontidean városi rendőrparancsnok szerint senkit nem vettek őrizetbe, mindössze bekísérték őket a rendőrségre vizsgálatokra. Az Új Jobboldal tagjait igazoltatták, a rendőrparancsnok szerint a vizsgálatokat követően döntenek arról, hogy megbírságolják-e őket.

A Független Hírügynökségnek az egyik gárdista azt mondta, hogy a felvonulást a városházán és a rendőrségen is bejelentették, de engedélyt nem kaptak. Ugyanakkor szerinte a hatályos jogszabályok szerint a megemlékezéshez nincs szükség engedélyre egyik intézménytől sem. A megemlékezők székelyföldiek voltak, egyikük sem magyar állampolgár.