CNN: Három éven belül kivonná csapatait Afganisztánból Obama

Vágólapra másolva!
Három éven belül visszavonja az amerikai csapatok többségét Afganisztánból, most viszont harmincezer új katonát küld az USA Afganisztánba - jelentette a CNN. A hírportál szerint Barack Obama többek között ezt fogja bejelenteni kedd esti beszédében a West Point-i katonai akadémián. Az elnök több katonát kér majd szövetségeseitől is.
Vágólapra másolva!

Barack Obama az afganisztáni háború befejezését tervezi, ezért három éven belül visszavonja az amerikai csapatok többségét a térségből -írja a CNN magas rangú közigazgatási tisztviselőkre hivatkozva.

A lap online kiadása egy fehér házi illetékesre hivatkozva azt is írja, hogy Obama 30 ezer további amerikai katonát küld Afganisztánba. Obama kedd este, a West Point-i katonai akadémia kadétjai előtt tartja azt a beszédet, amelyben hivatalosan is ismerteti új afganisztáni stratégiáját.

A CNN szerint a csapaterősítés mértékének bejelentésén kívül Obama az USA NATO-beli szövetségeseitől is további erősítést kér majd, a tálibok kiűzésére és az ország stabilitásának elérésére. Obama Robert Gibbs fehér házi szóvivő szerint arról is beszél majd, miért bonyolódott bele az USA Afganisztánba, mi az új küldetésük és miképpen jutott Afganisztánnal kapcsolatos döntésére.

Az amerikaiak afganisztáni csapatinak parancsnoka, Stanley McChrystal tábornok eredetileg 40 ezer fős erősítést kért. Az USA jelenleg 68 ezer katonája harcol a tálibok ellen Afganisztánban, a csapaterősítéssel együtt 100 ezer körülire emelkedik a számuk. Az új haditerv kényes időszakban érkezik, a nyári, káoszba fulladt afgán elnökválasztás és az egyre több szövetséges áldozatot követelő harcok miatt kérdésessé vált az eddig követett stratégia helyessége.

Obama az új stratégiáról telefonon már egyeztetett számos olyan ország vezetőjével, amelyek részt vesznek az afganisztáni misszióban, és beszélt az amerikai katonai vezetéssel, illetve kedden, a beszéd előtt, tájékoztatta az amerikai kongresszusi vezetőket is.

Az új stratégia elsősorban a városok biztonságosabbá tételét és az afgán biztonsági erők kiképzését célozza, hogy nagyobb részt vállaljanak a harcokból. Obama várhatóan nem határoz meg konkrét időpontot az USA kivonulására, de Robert Gibbs fehér házi szóvivő szerint utal majd rá, hogy az elkötelezettség nem örökre szól.

Az USA számít arra, hogy a csapaterősítésből más államok is kiveszik a részüket. Hétfőn Gordon Brown brit kormányfő bejelentette, hogy Nagy-Britannia 500 további katonát küld. A franciák ugyanakkor közölték, ők nem küldenek erősítést Afganisztánba. Pierre Lellouche Európa-ügyi francia államtitkár, a köztársasági elnök korábbi afganisztáni különmegbízottja szerint nemet mondanak az USA azon kérésére, hogy 1500 fővel növeljék afganisztáni kontingensük létszámát.

A csapaterősítést nem mindenki támogatja, a kabuli amerikai nagykövet korábban jelezte, addig nem lenne szabad újabb csapatokat küldeni, amíg Hamid Karzai újjáválasztott elnök be nem bizonyítja, hogy képes fellépni a korrupció ellen. Karzai beiktatásán mindent megígért, de hazai támogatóinak személye megkérdőjelezi, képes lesz-e be is váltani ezt.

Angela Merkel német kancellár azt mondta, hogy országa legkorábban jövő év elején - az Afganisztánnal foglalkozó január végi ENSZ-konferencia után - dönt a német kontingens létszámának esetleges növeléséről. Kedd esti nyilatkozatában Merkel reagált Obama bejelentésére, amelyben előzetesen arra szólította fel európai szövetségeseit, hogy küldjenek több katonát az ázsiai országba. Németország jelenleg 4500 katonát állomásoztat Afganisztán északi részén, amely egyben a harmadik legnagyobb kontingens a nemzetközi békeerőben.