Az iráni hatóságok szabadon engedték az öt brit vitorlázót

Vágólapra másolva!
A brit külügyminisztérium megerősítette, hogy Irán szabadon engedte azokat az egy hete őrizetbe vett brit állampolgárokat, akik véletlenül tévedtek iráni felségvizekre. A BBC tudósítója szerint iráni viszonyokhoz képest villámgyorsan tisztázták a helyzetet.
Vágólapra másolva!

Irán hivatalos hírügynöksége, az IRNA szerint szabadon engedték azt az öt brit vitorlázót, akiket november 25-én fogtak el az iráni hatóságok, mert az ország felségvizére tévedtek. A hírügynökség szerint azért döntöttek az iráni hatóságok a foglyok szabadon bocsátásáról, mert kihallgatásuk után meggyőződtek arról, hogy a Bahreinből egy Dubaiból induló vitorlásversenyre utazó vitorlázók csak tévedésből hatoltak be az iráni felségvizekre.

A brit külügyminisztérium szerdán délelőtt megerősítette a brit állampolgárok szabadon engedését. "Értesüléseink szerint a brit állampolgárok hajóját nemzetközi vizekre vontatják, ahol találkozni fognak vitorlásuk bahreini tulajdonosával" - olvasható a külügyminisztérium közleményében.

Szabadon engedésükben szerepet játszhat, hogy David Miliband brit külügyminiszter kedden este telefonon beszélt iráni kollégájával. A BBC teheráni tudósítója szerint iráni viszonyokhoz képest villámgyorsan zajlott le a britek ügyének kivizsgálása. A dubai és az ománi Muscat között zajló vitorlásversenyre utazó britek valószínűleg hajójuk propellerének meghibásodása miatt sodródtak iráni felségvízekre.

Nem először fordult elő, hogy az iráni hatóságok azzal vádoltak meg brit hajókat, hogy engedély nélkül hatoltak be az ország területére. 2004-ben nyolc brit tengerészt vettek őrizetbe, akik iraki katonákat kiképzésében segédkeztek az iraki-iráni határ környékén, 2007-ben pedig a brit haditengerészet egyik hajójának 15 fős legénységét tartóztatták le.