Amerikai segítséget kért romaügyben Bajnai

Vágólapra másolva!
Amerikai segítséget kért a roma integrációs programhoz Bajnai Gordon miniszterelnök, aki Washingtonban egy jogvédő szenátorral is találkozott. A kormányfő pénteken Joe Biden alelnökkel találkozik, akinek megmondja azt is, Magyarország küld-e több katonát Afganisztánba.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok segítségét kérte a roma integrációs programhoz Bajnai Gordon kormányfő, aki Washingtonban Benjamin Cardin szenátorral, az amerikai Helsinki Bizottság elnökével találkozott. Ez egy különleges kormányzati szervezet, amely figyelemmel kíséri az 1975-ös Helsinki-egyezményekben foglalt elvek teljesülését.

Bajnai amerikai szakértők Magyarországra utazását kérte, mert szerinte "a roma és az amerikai fekete kisebbség integrációja hasonlít egymásra, Magyarországnak ezért szüksége van az Amerikában ezen a téren felhalmozódott tudásra" - mondta Washingtonban a miniszterelnököt kísérő Szollár Domokos kormányszóvivő. Cardin azt válaszolta, bízik abban, hogy a magyarországi roma integrációs program modellértékű lesz, szerinte a roma kérdést Európa-szinten kell kezelni - mondta Szollár.

Bajnai Gordon a roma gyilkosságok kapcsán rendőri segítséget is kért. Elmondta, hogy a rendőröknek Magyarországon olyan problémákkal kell megküzdeniük, amelyek korábban nem léteztek, például szélsőséges csoportokat kell kezelniük, és segíteniük kell a kisebbségekkel való együttélést. Szerinte hasznos lenne közös amerikai-magyar rendőrségi továbbképzési programot indítani az amerikai tapasztalatok átemelése érdekében.

A találkozón szó volt a szlovák nyelvtörvényről, a hazai roma integrációs programokról, és az ENSZ által létrehozandó népirtás elleni központ helyéről, amelyet a magyar kormány szerint Budapesten kellene létrehozni.

Bajnai pénteken találkozik Joe Biden alelnökkel, akivel többek között az afganisztáni csapaterősítésről egyeztet. A kormányfő ezen a találkozón elárulja majd a magyar döntést, szerinte konkrétumok is elhangzanak majd. Bajnai szerint "van tárgyalási pozíciónk ezzel kapcsolatban, ezt még otthon is egyeztetjük, és az alelnökkel való találkozón szeretném vele megbeszélni Magyarország ezzel kapcsolatos álláspontját".