Százan meghaltak egy kigyulladt permi bárban

Vágólapra másolva!
Tűzijáték petárda okozhatta a tüzet a permi bárban, ahol több mint száz embert életét vesztette szombatra virradó éjszaka. A diszkóban kétszáz ember szórakozott, amikor a szerencsétlenség történt. Ez volt az elmúlt évek legsúlyosabb szórakozóhelyi tragédiája Oroszországban. A mulató vezetőjét és társtulajdonosát gondatlanságból elkövetett emberöléssel gyanúsítják.
Vágólapra másolva!

A permi Sánta ló bárban éjszaka kiütött tűz halálos áldozatainak száma szombaton 109-ra emelkedett. A legfrissebb közlések szerint 134 embert ápoltak kórházban égési sérülések és füstmérgezés miatt, közülük mintegy 80 ember súlyos, 21 pedig válságos állapotban van. A hatóságok szerint - az első hírekkel szemben - nem történt robbantás. A rendelkezésre álló adatok szerint a tüzet és az azt követő pánikot egy sűrített gázzal vagy sűrített levegővel működő, úgynevezett "hideg tűzijáték" petárda okozta. Szakértők szerint a kevéssé veszélyesnek tekintett pirotechnikai eszköz hibás volt, vagy gyújtásánál nem megfelelően vették figyelembe a helyiség belmagasságát.

Az Uráltól nyugatra fekvő város központjában lévő "Sánta ló" nevű éjszakai mulatóban bankettet és diszkót tartottak. A 400 vendég befogadására alkalmas szórakozóhelyen mintegy 250 ember ünnepelte a bár megnyitásának 8. évfordulóját, főleg a lokál alkalmazottai, valamint családtagjaik és barátaik. Beszámolók szerint a tűz pillanatok alatt elharapózott a mintegy 500 négyzetméteres helyiségben, a kijáratoknál tolongás és pánik alakult ki. Néhány sérült emiatt különféle törésekkel, koponyasérülésekkel került kórházba. A hasonló oroszországi tragédiák közül ez volt eddig a legsúlyosabb, és a halálos áldozatok száma még tovább nőhet.

Perm egymillió lakosú nagyváros, Moszkvától 1400 kilométerre fekszik. Dmitrij Medvegyev elnök utasítására reggelre a helyszínre érkezett az egészségügyi és a belügyminiszter, a rendkívüli helyzetek minisztere és az utóbbi tárca négy különleges repülőgépe. A repülők vért, vérplazmát, gyógyszereket, orvosi felszereléseket szállítottak, valamint több orvoscsoport érkezett rajtuk. A helyi vérellátó állomások jelezték, hogy van elég vér és plazma, de várják mindazokat, akik készek vért adni.

A legsúlyosabb sérültek közül néhányat már kora reggel útnak indítottak Moszkvába helikopteren. Tatyjana Golikova egészségügyi miniszter reggel a permi kórházakat körüljárva a helyi és a magával hozott orvosokkal közösen vizsgálta, mely sérülteket lehet és kell Moszkvába szállítani, és az előzetes adatok szerint a nap folyamán 45 sérültet visznek a fővárosba. A déli órákban meg is érkezett Moszkvába a sebesülteket szállító első repülőgép. Az áldozatok hozzátartozóit a helyszínen pszichológusok fogadták.

A helyi idő szerint éjjel egy óra után nem sokkal kiütött tűz után alig fél óra elteltével megjelent a hír, miszerint Dmitrij Medvegyev elnök kormánybizottság alakítására utasította Vlagyimir Putyin kormányfőt, az illetékes minisztereket és a helyi kormányzót pedig minden szükséges lépés azonnali megtételére.

Putyin a kormánybizottságot a hírügynökségi jelentések szerint már az elnöki utasítást megelőzve megalakította, élére Szergej Sojgut, a rendkívüli helyzetek miniszterét nevezve ki. A hatóságok láthatólag igyekeznek elkerülni azokat a hibákat, amelyek a Nyevszkij Expressz elleni november 27-i merénylet után órákkal késleltették a segítséget.

A permi ügyészség nyomozói szombaton őrizetbe vették a mulató vezetőjét és egyik társtulajdonosát, akiket a tűzbiztonsági előírások be nem tartása miatt gondatlanságból elkövetett emberöléssel gyanúsítanak. A helyi nyomozó hatóság vezetője további felelősök őrizetbe vételét is kilátásba helyezte. Jurij Csajka legfőbb ügyész saját felügyelete alá vonta az eljárást, és egyben utasította munkatársait, hogy soron kívüli tűzvédelmi ellenőrzésen nézzenek utána: mindenütt betartják-e a pirotechnikai eszközök és a robbanóanyagok tárolására vonatkozó szabályokat. Dmitrij Medvegyev elnök szombaton a felelősök szigorú megbüntetését követelte, és indítványozta a tűzvédelmi előírások megsértése miatt kiszabható büntetések szigorítását.

Az államfő a permi tűz miatt december 7-re országos gyásznapot rendelt el, Permben 6-án és 7-én engedik félárbocra a lobogókat. Az orosz tévéadók sorra jelentik be a műsorváltozást a katasztrófa miatt.

A szerencsétlenséget - a tűz bejelentésével és a pánik kitörésével együtt - rögzítette egy videofelvétel. Az eseményekről készült videofelvételen jól látható, hogy az álmennyezet gyulladt ki, de az nem ismerhető fel, hogy mi okozta a gyulladást. A teremben éppen a műsorvezető kommentálta néhány vendég fellépését, dicsérte ügyességüket és szépségüket, majd amikor meglátta a lángokat, szólt, hogy mindenki hagyja el a helyiséget, de őrizze meg nyugalmát. A vendégek az ajtó felé igyekeztek - néhányan még kezükben tartották italos poharukat -, de a kijáratnak csak az egyik szárnya volt nyitva, a másikat a tömeg nyomása miatt nem sikerült kinyitni - jelentette az MTI moszkvai tudósítója.

Gennagyij Gudkov, a parlamenti alsóház biztonsági kérdésekkel foglalkozó bizottságának helyettes elnöke kijelentette: az eset újra reflektorfénybe állít számos problémát, amelyeket évek óta nem sikerül megoldani, és első helyen a tűzvédelmi felügyeletet nevezte meg. Szerinte a szórakozóhelyek némi készpénzért megkapják a szükséges engedélyeket. Azt is elmondta, hogy a nagy tömegeket fogadó helyek - bevásárló központok, klubok - tulajdonosai az őrségen is takarékoskodnak a válságban, sok helyen elbocsátották a képzett biztonsági őröket, akik tudták, hogy miként lehet minél simábban kiüríteni egy termet.