A klímacsúcs végére toppan be Obama

Vágólapra másolva!
A koppenhágai klímacsúcs utolsó napján fog megjelenni Barack Obama amerikai elnök. Obama változtatott korábbi tervén, eredetileg csak a harmadik napra ugrott volna be, ami arra engedett következtetni, hogy jelenléte csak szimbolikus lesz, a konferenciától pedig nem várható valóban nagy áttörés. Obama új tervét több európai vezető is üdvözölte, a Greenpeace pedig úgy értékelte: végre megjött az elnök esze.
Vágólapra másolva!

Megváltoztatta Barack Obama a tervét: mégsem december 9- én, hanem 18-án utazik a koppenhágai klímacsúcsra - jelentette be a Fehér Ház a BBS szerint. A Fehér Ház ezt azzal magyarázta: Obama úgy ítélte meg, akkor lesz a leghatékonyabb az Egyesült Államok vezető szerepében, ha ő a találkozó végén jelenik meg. Szerinte így nagyobb lendületet tud adni a tárgyalásoknak.

A BBC washingtoni tudósítója szerint a Fehér Ház komolyan hisz abban, hogy Obama megjelenése a csúcstalálkozó végén tényleg növelheti az esélyét annak, hogy sikerül egyezségre jutni. Az Egyesült Államok más képviselői ugyanakkor végig jelen lesznek a csúcstalálkozón.

A Fehér Ház sokáig lebegtette, hogy Obama egyáltalán részt vesz-e az ENSZ-konferencián, melyen az eredeti tervek szerint nemzetközi klímavédelmi megállapodás született volna, amely leváltaná a 2012-ben lejáró kiotói egyezményt. A cél az, hogy az eddiginél hatékonyabban fékezzék meg a globális felmelegedést okozó gázok kibocsátását, illetve segítsék a klímaváltozástól leginkább veszélyeztetett országok alkalmazkodását. Később azonban kétségessé vált, hogy sikerülhet-e tető alá hozni egy átfogó, konkrét részleteket is tartalmazó megállapodást. A pesszimizmust erősítette, amikor november végén a Fehér Ház azt jelentette be, hogy Obama csak a közel kéthetes konferencia harmadik napján vesz részt.

Az amerikai elnök azután gondolta meg magát, hogy tárgyalt más vezetőkkel: Kevin Rudd ausztrál miniszterelnökkel, Angela Merkel német kancellárral, Nicolas Sarkozy francia elnökkel és Gordon Brown brit kormányfővel. Döntését később több európai vezető is üdvözölte, köztük a vendéglátó dán kormányfő, Lars Lokke Rasmussen és Gordon Brown is. Martin Kaiser, a Greenpeace klímaügyi koordinátora is lelkes közleményt adott ki. Azt írta: "Obama végre észhez tért, és elfogadta a jelentőségét ennek a potenciálisan történelmi jelentőségű találkozónak".

Időközben Londonban húszezren gyűltek össze szombaton délután, hogy a város központján átvonuló menettel gyakoroljanak nyomást a világ vezetőire, hogy a koppenhágai konferencián hozandó döntéseikkel előzzék meg a környezet veszélyes felmelegedését, kössenek olyan megállapodást, amely a lehető legnagyobb célt tűzi ki e területen a világ országai elé.

A tüntetők először egy ökumenikus istentiszteleten vettek részt, majd a parlament felé vették útjukat. "Közel a vég" - figyelmeztettek felirataikon.