Meghalt Otto Graf Lambsdorff, német szabad demokrata politikus

Vágólapra másolva!
Meghalt Otto Graf Lambsdorff, a német Szabad Demokrata Párt (FDP) tiszteletbeli elnöke. A német piacgazdaság grófjának is nevezett politikus a háború utáni német politika egyik legkiemelkedőbb személyisége volt. Idős kora ellenére az utolsó pillanatig részt vett az FDP munkájában.
Vágólapra másolva!

Meghalt Otto Graf Lambsdorff, a német Szabad Demokrata Párt (FDP) tiszteletbeli elnöke, akit a német piacgazdaság grófjának is neveztek. A korábbi gazdasági miniszter szombatról vasárnapra virradó éjjel, 82 éves korában halt meg egy bonni kórházban - írja a Spiegel online kiadása.

A Spiegel szerint az FDP legjelentősebb politikusát veszítette el: Otto Graf Lambsdorff évekig volt a párt elnöke, és évtizedeken át alakította a szabad demokraták politikáját. A haláláról megjelent közleményben annyi áll, hogy "sokféle szenvedéstől szabadult meg". A halál pontos oka egyelőre ismeretlen, fia, Nikolaus Graf Lambsdorff annyit mondott, hogy az apja hirtelen és váratlanul halt meg. Angela Merkel kancellár kiemelkedő liberálisként méltatta.

A nemesi családból származó Lambsdorff a háború utáni német történelem és politika egyik legkiemelkedőbb személyiségének számított, aki pártok feletti tekintélyt élvezett. Gazdasági miniszter volt 1977 és 1982 között a Helmut Schmidt vezette szociáldemokrata-liberális kormányban, majd mikor az FDP 1982 végén a konzervatív CDU/CSU-val lépett koalícióra, Helmut Kohl ugyancsak a gazdasági minisztérium vezetésével bízta meg.

Otto Graf Lambsdorff idős kora ellenére szinte az utolsó pillanatig részt vett az FDP munkájában, és a jelenlegi pártelnök, Guido Westerwelle egyik legközelebbi gazdaságpolitikai tanácsadójának számított - írta róla az MTI berlini tudósítója.