Korrupcióért 4 évet kapott a kabuli polgármester

Vágólapra másolva!
Négy év börtönre ítélte a kabuli polgármestert egy afgán bíróság. A férfi a vád szerint mintegy 16 ezer dollárt tüntetett el egy szabálytalan szerződéssel. Egyelőre nem találják, elfogatóparancsot adtak ki ellene.
Vágólapra másolva!

Négy év börtönbüntetésre ítélte egy afgán bíróság az afgán főváros, Kabul polgármesterét, Mir Abdul Ahád Szahebit. Mintegy 16 ezer dollár közpénz eltüntetése miatt ítélték el a férfit, aki nem volt jelen a hétfői tárgyaláson. Mivel a hatóságok nem tuják, Szahebi hol tartózkodhat, elfogatási parancsot adtak ki ellene - írja a BBC.

Az afgán helyettes főügyész, Enajat Kamal szerint a polgármestert érő korrupciós vádak 16 ezer dollárnál is több közpénc sorsával kapcsolatosak. "A bíróság négy év börtönbüntetésre ítélte a polgármestert. Arra is utasította, hogy fizesse vissza az okozott kárt, és elmozdította állásából" - tette hozzá.

Az ügy egy olyan szerződésről szólt, amelyért a bíróság szerint szabálytalanul fizettek. A BBC afgán nyomozókra hivatkozva azt írta, a kabuli önkormányzat több tisztségviselője ellen is nyomoznak korrupciógyanú miatt.

A BBC elemzője szerint Szahebi ügye volt az első komolyabb korrupciós per Hamid Karzai afgán elnök második ciklusa alatt. A bírósági döntés után feltehetően nagyobb nyomás nehezedik majd az afgán kormányzásra, hogy tegyen lépéseket az egyre inkább terjedő korrupció ellen. Karzait augusztusban választották meg másodszor elnökké, a választást azonban óriási felzúdulás kísérte, a kritikák nagyszabású választási csalásról szóltak.