Baljós motorosok őrzik az iráni ellenzék vezérét

Vágólapra másolva!
Civil ruhás motorosok egy csoportja vette blokád alá azt az épületet, ahol Mír Huszein Múszavi iráni ellenzéki vezető irodája található. A motorosok nem engedik, hogy Múszavi, akinek hívei hétfőn megzavartak egy állami emléknapot, elhagyja az épületet. Teheránban kedden is összecsaptak egymással az ellenzéki diákok és a rendszert védő baszídzs milicisták.
Vágólapra másolva!

Több tucat motoros akadályozta meg kedden, hogy elhagyja irodáját Mir Hosszein Múszavi iráni ellenzéki vezető. A motorosok körbevették az irodának helyet adó épületet, elzárták az összes ki- és bejáratát jelentette az AFP. Múszavi honlapja, a Kaleme.com szerint a motorosok az ellenzéki politikust bíráló szlogeneket kiabáltak.

A civil ruhás motorosok csak a Máhmúd Ahmadinezsad iréni elnök tavalyi újraválasztását megkérdőjelező Múszavit nem engedik távozni, az épület többi dolgozója akadálytalanul járkálhat. "Feladatotok van. Hajtsátok végre a küldetést... üssetek meg, öljetek meg, vagy fenyegessetek" - mondta állítólag Múszavi az ellene tüntetőknek. Az ellenzéki politikus egyelőre irodájában marad.

Hétfőn, amikor Múszavi és egy másik ellenzéki vezető, Mehdi Karubi hívei megzavartak egy állami emléknapot, keményvonalas konzervatívok egy csoportja - az AFP szerint feltehetően a hírhedt Baszidzs-milícia - megtámadta Múszavi feleségét is. A Teheráni Egyetemen tanító Tahra Rahnavard arcába paprikasprayt fújtak az egyetemi megemlékezésen. A hétfői zavargásokat egyes jelentések szerint lövésekkel oszlatták fel a hatóságok (erről bővebben korábbi cikkünkben olvashat).

A hétfői tüntetések után kedden is zavargások voltak Teheránban a New York Times tudósítása szerint. Az összecsapások az egyetemek környákán zajlottak, ahol a jelszavakat skandáló iráni ellenzéki hallgatók a baszídzs milícia tagjaival küzdöttek. A milicisták könnygázt vetettek be és számos diákot letartóztattak - írja a lap videómegosztókon és a Twitteren megjelenő információkra hivatkozva. A szemtanúk szerint a teheráni egyetem közelében levő tereken is összecsapások voltak.