Elítélte a rádiópályázatokat az amerikai képviselőház

Vágólapra másolva!
Az amerikai törvényhozás alsóháza, a képviselőház kedden határozatban ítélte el az ORTT októberi rádiófrekvenciákról szóló döntését. A határozatot felszólítja Magyarországot, hogy bánjon tisztességesen a külföldi befektetőkkel. A Sláger rádió, amelynek nem hosszabbították meg a működési engedélyét amerikai tulajdonban van.
Vágólapra másolva!

Az amerikai törvényhozás alsóháza, a képviselőház kedden határozatban ítélte el a magyar Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) októberi döntését, amely a Danubius frekvenciáját az Advenio nevű cégnek, a Slágerét az FM1 nevű konzorciumnak ítélte oda. A határozatot az amerikai képviselőház 333 igen szavazattal 74 ellenében fogadta el.

A Joe Donnelly képviselő által jegyzett és hét további indianai képviselő támogatásával beterjesztett határozat első pontja elítéli az ORTT-nek a frekvenciapályázatokról szóló döntéseit. A második pont azt tartalmazza, hogy a képviselőház a jogállamiság tiszteletben tartására és a külföldi befektetőkkel való tisztességes bánásmódra ösztönzi a Magyar Köztársaságot. A harmadik, utolsó pont szerint a képviselőház arra ösztönzi Magyarországot, hogy tartsa fenn a szabad és független sajtó iránti elkötelezettségét.

A szöveg hivatkozik a Financial Times brit lap november 6-i cikkére, amely szerint a rádiós frekvenciapályázatokról szóló döntés előtt magukat az MSZP és a Fidesz képviselőinek nevező emberek keresték meg a Danubius és a Sláger rádiót, amelyeknek alkut ajánlottak: meghosszabbítják a működési engedélyeket, ha a pártok a cégek vagyonából 50 százalékot kapnak. A rádiók visszautasították az ajánlatot. Ezt követően az MSZP-s és a fideszes ORTT-tagok a működési engedélyeket két másik, politikai kötődésű pályázónak szavazták meg - írta a brit lap.

Dennis Kucinich demokrata párti ohiói képviselő, a kongresszus magyar baráti csoportjának elnöke - aki nemmel szavazott - azt mondta: Magyarországon vizsgálat kezdődött a rádiópályázatok odaítélése ügyében és ügyészi eljárás várható. Szerinte ezek miatt szükségtelen volt a határozat.

Az amerikai képviselőház döntésében szerepet játszott, hogy a Sláger rádiót üzemeltető cég amerikai többségű tulajdonban van. A cég a rádiófrekvenciákról szóló döntés után azt közölte, hogy kivonul a magyar piacról.