146-ra emelkedett a permi tűzvész áldozatainak száma

Vágólapra másolva!
Már 146 halálos áldozata van a múlt héten kitört permi tűzvésznek. A Sánta Ló klubban pusztító tűzvésznek várhatóan még több áldozata lesz, mivel a kórházban kezelt több mint 80 sérült harmada még mindig életveszélyes állapotban van.
Vágólapra másolva!

146-ra emelkedett vasárnap a permi tűz áldozatainak száma. A kórházakban kezelt több mint nyolcvan sérült harmadának még mindig súlyos, életveszélyes az állapota. A Sánta Ló nevű éjszakai mulatóban december 5-én okozott tűzvészt a tűzijáték.

Vasárnap a katasztrófát követő kilencedik napon az emberek orosz szokásoknak megfelelően virágokat vittek a klubhoz, és gyertyákat gyújtottak a helyszínen. A város ortodox templomaiban gyászistentiszteleteket tartottak a halottak emlékére.

Az ügyészség vasárnap közölte, a katasztrófát a tűzrendészeti felügyelő hanyagsága okozta. A hatóság szerint a klubot 2007-ben megvizsgáló felügyelő csak formálisan ellenőrizte tűzvédelmet, de még így is 7 szabálysértést rögzített, például, hogy a mennyezetet fűzfavessző-szövedékkel díszítették. A felügyelő ennek ellenére csak azt írta elő, hogy a gyúlékony anyagot kezeljék tűzállóságot biztosító vegyszerrel. A vonatkozó iratokat vádemelési javaslattal továbbították a bíróságra.

Büntetőeljárás fenyegeti a klub műszaki engedélyét kiadó hivatal munkatársait is. Az ügyészség szerint hamis a klubnak 2007-ben kiadott műszaki engedély, mivel abban a helyiségek bővítése előtti alapterület szerepel, ami 200 négyzetméterrel kisebb, mint a klub 2004-es átépítése után. Hasonló a helyzet a szövetségi illetékes hatóságok által szintén 2007-ben kiadott műszaki engedéllyel is. Ezért a műszaki hivatalok illetékesei ellen is büntető eljárás indítását javasolta a permi ügyészség.

A tűz az utóbbi évtizedek legsúlyosabb és legtöbb áldozatot követelő katasztrófája Oroszországban. A hatóságok eddig a klub egyik társtulajdonosa, igazgatója és művészeti vezetője, továbbá a tűzvédelmi felügyelet vezetője és egy munkatársa ellen indítottak eljárást. A klub másik társtulajdonosa belehalt sérüléseibe.