Elengedték túszaikat a Fülöp-szigeteki emberrablók

Vágólapra másolva!
Szabadon engedték összes túszukat azok az emberrablók, akik még a múlt héten csaptak le egy távol eső falura a Fülöp-szigeteki Mindanaón. A fegyvereseket cserébe nem vonják felelősségre korábbi gyilkosságok miatt.
Vágólapra másolva!

Elengedték a még fogságukban lévő 47 túszt is az emberrablók a Fülöp-szigeteken, miután ígéretet kaptak a kormánytól, hogy nem tartóztatják le őket gyilkosság vádjával - közölte vasárnap Santiago Cane, Agusan del Sur tartomány helyettes kormányzója. A 17 és 62 év közötti túszok két katonai teherautón hagyták el a távol eső őserdei tábort, ahol őrizték őket. Kórházba vitték őket kivizsgálásra. A fegyveresek ezután átadták lőfegyvereiket, gránátokat és lőszert.

Joebert Perez, az emberrablók vezetője egyezményt írt alá a kormány küldöttségével a foglyok elengedéséről annak fejében, hogy nem tartóztatják le őket gyilkosságok korábbi vádjai alapján.

A 19 fős banda - amelynek vezetője korábban milíciavezér volt, és a kormányzat fegyverezte fel - csütörtökön tört be a déli Mindanao szigeti tartomány egy elszigetelt kis falujába, ahol túszul ejtett 71 lakost, köztük általános iskolásokat és tanárokat. Később 15 gyereket elengedtek, majd kilenc felnőttet, köztük nyolc nőt.

A Fülöp-szigeteki kormány évtizedeken keresztül civil önkénteseket fegyverzett fel a biztonsági erők támogatására a muszlim lázadókkal szemben. A kormányzati milíciákat gyakran nem képezték ki megfelelően, és fegyelmezetlenül működtek. Legalább száz egykori milicistát gyanúsítanak a novemberben Maguindanao tartományban elkövetett mészárlással, amelyben 57 ember halt meg rivális klánok közötti leszámolásban.