Harminc rabot szabadítottak ki egy Fülöp-szigeteki börtönből

Vágólapra másolva!
Több mint 30 rab - köztük számos szélsőséges muszlim - szökött meg egy Fülöp-szigeteki börtönből, amelyet fegyveresek rohamoztak meg vasárnapra virradóra. A támadók nagykalapácsokkal ütöttek rést a börtön falán, és egy őrt lelőttek a tűzharcban.
Vágólapra másolva!

Feltehetően szélsőséges muszlim fegyveresek támadtak meg egy börtönt a Fülöp-szigetek déli részén, ahonnan legalább 31 foglyot kiszabadítottak. Az tűzharcban két ember veszette életét, egy börtönőr és egy támadó.

Az eset Basilian szigeten történt, ahol a támadók nagykalapácsokkal ütöttek rést a börtön külső falán, majd erővágókkal vágták el a cellák lakatjait - írja a BBC News. Az akcióval bebörtönzött muszlim gerillákat akartak kiszabadítani, de a felfordulásban más raboknak is sikerült megszökniük.

Több kiszabadított elítélt a Moro Iszlám Felszabadítási Front (MILF) és az al-Kaidához kötődő Abu Sayyaf nevű szélsőséges csoportok tagjai. A szökött rabokat katonák és rendőrök üldözik. A szökött MILF-tagok közül kettőt azzal vádolnak, hogy részt vettek tucatnyi Fülöp-szigeteki katona 2007-es lefejezésében.

A börtönből nem először szabadítanak ki foglyokat. Tavaly az Abu Szajjaf csoport három tagja szökött meg innen, míg 2007ében 16 elítélt tört ki a falak közül. Öt éve 53 rab szökött meg, akik becsempészett fegyverekkel gyűrték le az őröket.