Magyarokat is előállítottak a koppenhágai klímatüntetésen

Vágólapra másolva!
Körülbelül száz magyar vett részt a szombati tüntetésen Koppenhágában, ahol közel ezer embert állított elő a rendőrség. Az előállítottak között legalább négy magyar is volt. Erről egy magyar tüntető számolt be, akit ugyancsak őrizetbe vettek. A rendőrök vasárnap 13 ember kivételével mindenkit szabadon engedtek.
Vágólapra másolva!

Több magyart is előállítottak a koppenhágai klímavédelmi tömegdemonstráción - közölte a tüntetés egy magyar résztvevője, akit ugyancsak őrizetbe vett a rendőrség. A szemtanú négy magyar állampolgárról tud, akiket a dán főváros Christiania városrészében megbilincseltek, előállítottak, majd még szombaton este elengedtek. A tüntetésen több mint 100 magyar fiatal vett részt többek között a Greenpeace Magyarország, a Védegylet, a Lehet Más a Politika (LMP) képviseletében.

A dán fővárosban szombaton tízezrek követeltek határozott lépéseket az éghajlatváltozás ellen az ENSZ klímakonferencia résztvevőitől. A rendőrség összesen 968 személyt állított elő. A rendőrség szerint 13 fő kivételével valamennyit szabadlábra helyezték, konkrét bűncselekmény gyanúja három embernél merült fel.

Egy rendőrségi szóvivő nyilvánosan bocsánatot kért, amiért az előállított tüntetőknek órákig a fagyos földön kellett ülniük megbilincselve. A rendőrök szerint erre azért volt szükség, mert a sok előállított elszállítása nagyon leterhelte a kapacitásaikat. Közölték, megvizsgálják, hogyan tudnák a legközelebb gyorsabban elszállítani a helyszínről az előállítottakat, hogy elkerüljék az ilyen helyzetet. A szóvivő szerint az intézkedés megelőző jellegű volt, a többséget azért vették őrizetbe, mert kisebb rendbontó csoportok környezetében tartózkodtak, és attól tartottak, hogy rájuk is átragad az erőszak.

A tüntetés szervezői szerint a hatóság ok nélkül vett őrizetbe ártatlan embereket, és megsértették emberi jogaikat. "Az emberek nagyon megijedtek, és legalább négy órán keresztül kellett a földön ülniük. Nem kaptak orvosi segítséget, vizet, nem engedték őket vécére menni" - mondta a BBC-nek Mel Evans, a Climate Justice Action aktivistája.

A szombati demonstráción a szervezők szerit 100 ezer, a rendőrség szerint 30 ezer ember vett részt.

Eközben a Bella Center konferencia-központban a 192 ENSZ tagország küldöttségei arról tárgyalnak, hogy melyik ország mekkora széndioxid-kibocsátáscsökkentést tiud vállalni 2012 után, és hogy ki mennyi pénzzel hajlandó segíteni a szegényebb országokat a klímaharcban. (Az [origo] helyszíni tudósítását a tüntetésről itt olvashatja el, a koppenhágai eseményekről szóló cikkeinket pedig itt találja.)