Milliárdokat forgatott becsületszóra a drogbandák és terroristák bankára

Vágólapra másolva!
Indiában fogták el azt a férfit, akit azzal gyanúsítanak, hogy a világ öt kontinensén tevékenykedő bűnbandák és terroristák piszkos pénzeit mosta tisztára. Az indiai Naresh Jain szervezete, amelynek megbízói között albán heroinkereskedők és afgán tálibok is voltak állítólag, évente 2 milliárd dollárt forgatott át, becsületszóra.
Vágólapra másolva!

A hatóságok szerint drogkartellek és különböző terrorista csoportok számára végzett pénzmosást öt kontinensen az az indiai üzletember, akit a múlt hátvégén tartóztattak le Delhiben. Az amerikai és az olasz hatóságok fél éve a Khyber-hágó hadművelet fedőnevű akcióban igyekeztek feltérképezni az üzleti ügyeit eredetileg Dubaiból intéző Naresh Jain vagy más néven Naresh Patel üzelmeit.

Azzal gyanúsítják, hogy a világ egyik legjelentősebb illegális bankáraként drogkereskedők és terroristák pénzét mosta tisztára. Egy éve próbálják elfogni, miután elmenekült Dubaiból, ahol óvadék ellenében volt feltételes szabadlábon. Ügyleteihez előszeretettel alkalmazta a középkori eredetű iszlám pénzügyi rendszert, a havalát.

Az iszlám jogból eredő havala-rendszer lényege, hogy valaki letesz egy bizonyos összeget egy országban egy havala-bankárnál, majd ugyanazt az összeget akár azonnal felveheti egy másik országban a bankár ottani megbízottjától megfelelő díj fejében. Nem szükséges hozzá a pénz fizikai mozgatása, sem elektronikus banki műveletek a két ország között. Teljes mértékben a bizalmon és az adott szón alapul, és szinte lehetetlen nyomon követni.

Az ügylet előnye az olcsó közvetítői díj, és hogy a segítségével könnyen kijátszhatók az ellenőrzések és a különböző banki jutalékok. Előszeretettel használják külföldi vendégmunkások, hogy pénzt küldjenek haza hozzátartozóiknak, de számos nagy cég is használja ezt a rendszert.

Mindenhol ott volt

Az amerikai és az olasz hatóságokon kívül a britek is keresték, szerintük éveken keresztül több millió fontnyi összeget mosott tisztára nagy-britanniai bűnszervezetek számára. A britek 2006 óta nyomoznak ellene, miután több bűnbanda pénzügyi tranzakcióinak vizsgálata során is hozzá vezettek a szálak. De élénken érdeklődnek iránta a spanyol és a holland rendőrök is. Az olasz hatóságok szerint naponta négymillió dollárnyi drogüzletekből és terrorizmusból származó pénzt mosott tisztára egy szépségszalonon keresztül.

A gyanú szerint szervezetének csápjai elértek a világ minden jelentősebb terrorizmus és drogkereskedelem által fertőzött gócpontjában. Megbízói között albán, olasz és nyugat-európai bűnbandákat, közel-keleti gyökerű heroin-kereskedőket gyanítanak, de rendelkezett kapcsolatokkal az Egyesült Arab Emirátusokban, Pakisztánban, Nigériában és Kínában is. Az olaszok és az amerikaiak szerint dolgozott az afganisztáni táliboknak, indiai honlapok szerint a pénzeket Kongóban, Indiában és másutt forgatta.

Forrás: AFP
(A kép illusztráció)

Milliárdokat forgatott

A piszkos pénzeket hamis nyersanyag-kereskedelmi ügyletekkel tisztította meg, amelyeken látszólag veszített, miközben így juttatta vissza pénzt ügyfeleinek.

Az USA idén több mint 4,3 millió dollárnyi összeget foglalt le összesen 16 hozzá köthető bankszámlán, továbbá világszerte további másfél millió dollárt fagyasztottak be Naresh különböző cégeinél.

A férfi 1995-ben telepedett le Dubaiban, ahol egy fémhulladék-kereskedéssel és élelmiszerekkel foglalkozó társaságot alapított. A gyanú szerint ez adta banki tevékenységének alapjait. Az általa működtetett pénzmosó rendszer évente állítólag 2,2 milliárd dollár átforgatására volt képes. Ügyfeleit dubai cégén keresztül látta el pénzügyi forrásokkal bármelyik általuk kiválasztott országban.

Két hónapja még tagadta az ellene felhozott vádakat. Azt állította, hogy egyszerű üzletember, akit csapdába csaltak. "van egy gyáram Dél-Afrikáéban, konfekcióruhát árulok Afganisztánban és Nepálban. Pakisztánban rizsvásárlások miatt folytattam tárgyalásokat.

Jain arra figyelt, hogy egyetlen havala-ügyletet sem bonyolítson Indiában. Szülőhazájában semmilyen törvénybe ütközőt nem követett el, ami miatt az indiai IBN híroldala szerint nehéz lesz felelősségre vonni.