Meleg polgármestert választott Houston

Vágólapra másolva!
Első alkalommal választottak meleg polgármestert a texasi Houstonban. Ez lesz az első lakalom, hogy egy több mint kétmilliós amerikai metropolisznak homoszexuális polgármestere lesz az 53 éves Annise Parker személyében.
Vágólapra másolva!

Nyíltan meleg politikust választottak polgármesternek a texasi Houstonban szombaton. Annise Parker, aki melegjogi aktivistaként kezdte politikai karrierjét 52,8 százalékos eredménnyel verte ellenfelét, Gene Locke korábbi városi főügyészt - jelentette a Houston Chronicle. Az Egyesült Államokban még soha nem volt meleg polgármestere olyan méretű amerikai városnak, mint Houston, amely 2,2 milliós lakosával az USA negyedik legnagyobb települése.

A választás ezen kívül is endhagyó volt, mivel nem indult rajta erős republikánus jelölt. Parker ellenfele a karrierjét fekete polgárjogi aktivistaként kezdő Locke maga is a demokrata párt politikusa.

Parker a helyi lap szerint őszinte, a nehéz gazdasági helyzethez alkalmazkodó visszafogott ígéretekkel győzte meg a szavazókat. A politikus mellett nem csak a Demokrata párt támogatói, de a mérsékelt konzervatívok is kiálltak. Locke igyekezett a fekete szavazókat és a republikánusokat megnyerni magának.

A CNN szerint a heves kampány nem volt mentes a meleg-ellenes felhangoktól sem. Locke támogatói közül számos konzervatív vallásos csoport támadta szexuális orientációja miatt Parkert, aki mellett ugyanakkor számos melegjogi szervezett indított önkéntes támogató akciót. Locke maga igyekezett elhatárolódni a melegellenes csoportoktól. A választás éjszakáján elismerte vereséget, gratulált a győztesnek, és arra szólította fel híveit, hogy támogassák az új polgármestert.

"Ma éjjel a houstoni szavazók kinyitották a történelem kapuját [...] Tudom, hogy mit jelent ez a győzelem sokunk számára, aki azt hitte, soha nem juthatunk ilyen magas pozícióba. Tudom mit jelent ez. Megértem mert én is érzem ezt..." - idézte a Houston Chronicle Parkert, aki soha nem titkolta melegségét, és győzelme bejelentése után be is mutatta partnerét és három közösen nevelt gyermeküket.