15 grammig nem büntetik a füvezést januártól Csehországban

Vágólapra másolva!
Meghatározta a cseh kormány azt a drogmennyiséget, amely alatt nem büntetik a fogyasztókat az új cseh btk. értelmében. Ez marihuána esetében 15, heroin esetében 1,5 gramm. Az új törvény január elsejétől lép életbe.
Vágólapra másolva!

Január 1-jétől nem büntetik Csehországban, ha valaki bizonyos kábítószereket kis mennyiségben saját használatra magánál tart. Ezt a mennyiséget hétfőn határozta meg a kormány. Heroin esetében 1,5 grammnál, kokainnál legfeljebb 1 grammnál, a pervitinnél 2 grammnál, marihuána esetében 15 grammnál, hasisnál öt grammnál, ecstasy esetében négy tablettánál, az LSD esetében 5 adagnál húzták meg a határt.

Daniela Kovárová igazságügyi miniszter szerint a mennyiségek meghatározásánál a bíróságok eddigi gyakorlatából indultak ki. Ezeknél a mennyiségeknél a bíróságok elnézők voltak, és nem alkalmazták a drogtartást eddig teljesen tiltó törvényt.

A cseh kormány egy hete tárgyalt először a témáról. A kemény drogok - heroin, kokain - esetében eredetileg két grammot engedélyezek volna, de az újabb szakértői egyeztetések alapján másfél grammra csökkentették a határt.

Az igazságügyi és a belügyi minisztériumnak ugyanakkor előírták, hogy fél éven belül értékeljék ki, milyen hatással volt a törvénymódosítás a kábítószer-használatra, illetve az a drogbűnözésre.

A megengedettnél nagyobb mennyiségű drog tartása bűncselekménynek fog számítani, amiért akár két év börtönt is kaphat az illető. A korábbinál elnézőbb szabályozást idén év elején szavazta meg a cseh törvényhozás (erről korábbi cikkünkben olvashat).