Hatalmas robbanások Kabulban és Bagdadban

Vágólapra másolva!
Nagy erejű robbanások rázták meg Kabult és Bagdadot is kedd reggel. A támadás mindkét városban a külföldiek által lakott, jól védett diplomáciai és kormányzati negyedekben történt.
Vágólapra másolva!

Hatalmas robbanások történtek kedd reggel Irak és Afganisztán fővárosában is. A robbanás Bagdadban a szigorúan őrzött "zöld zóna mellett", Kabulban pedig a diplomáciai és kormányzati lakónegyednél történt.

A bagdadi támadást gépkocsiba rejtett pokolgépekkel követték el, a robbanásában meghalt négy ember - közölte egy rendőrtiszt és az amerikai erők. Három robbanás történt néhány percnyi különbséggel, a detonációknak mintegy 15 sebesült áldozata is van - mondta egy neve elhallgatását kérő rendőrtiszt.

Az amerikai erők szóvivője egyelőre nem tudott arról, hogy vannak áldozatai a merényleteknek. Az egyik gépkocsi az iráni nagykövetség melletti parkolóban volt elhelyezve, egy másik a külügyminisztérium épülete, a harmadik pedig egy népszerű étterem mellett.

A kabuli robbanás okát egyelőre nem tudni, és egyelőre arról sincs hír, hogy hány áldozata van az esetnek. A BBC szerint a robbanás olyan erős volt, hogy a környező épületek ablakai betörtek, és hatalmas füstfelhő szállt fel a környéken.

Forrás: AFP/Ali Al-Szádi
A képgalériáért kattintson a fotóra!

Az afganisztáni robbanás nem sokkal azután történt, hogy Hamid Karzai afgán elnök megnyitotta a korrupció elleni harcról szóló háromnapos konferenciát. Karzai nyugati nyomásra ígérte meg, hogy letöri az országban és kormányában is terjengő korrupciót, ezzel azonban sok belső ellenséget szerezhet magának.