Megkapta a legmagasabb román állami kitüntetést Tőkés László

Vágólapra másolva!
Románia Csillaga (Steaua Romaniei) érdemrendet kapott Tőkés László romániai EP-képviselő. A legmagasabb román állami kitüntetést a húsz évvel ezelőtti temesvári forradalomban játszott szerepe miatt kapta a magyar nemzetiségű politikus. Tőkést Barack Obama amerikai elnök is üdvözölte levélben a forradalom évfordulóján.
Vágólapra másolva!

Tőkés László kedden megkapta a legmagasabb román állami kitüntetést, a Románia Csillaga (Steaua Romaniei) érdemrendet. A Traian Basescu román államfő által adományozott elismerést a temesvári emlékév alkalmából, a temesvári forradalom évfordulóján rendezett gálaest keretében adta át Eckstein-Kovács Péter, a román államfő kisebbségi ügyekért felelős tanácsadója.

Tőkés László, a temesvári forradalom főszereplője, korábbi református püspök, jelenlegi európai parlamenti képviselő, előzőleg a temesvári polgármesteri hivataltól is kapott egy emlékplakettet a temesvári eseményekben betöltött szerepéért.

Tőkést Barack Obama amerikai elnök is üdvözölte a jeles évforduló alkalmából. Két évtizeddel ezelőtt romániaiak tízezrei fogtak össze és álltak ki határozottan a szabadság és az egyenlőség mellett - írta Obama. Az amerikai elnök üdvözölte mindazokat, akik bátorsága hozzájárult ahhoz, hogy az emberek szerte a világon szabadon élhessenek.

Tőkés kedden azt kezdeményezte az Európai Uniónál, hogy "indítsa be a megfelelő eljárásokat" az ENSZ-nél "egy olyan nemzetközi büntetőjogi rendszer kialakításának érdekében, mely lehetővé tenné a kommunizmus ideje alatt elkövetett bűnök, emberiségellenes cselekmények törvényes kivizsgálását és elítélését a nemzetközi jog normáinak megfelelően".