Megostromolták a tüntetők a klímakonferencia helyszínét

Vágólapra másolva!
Többször is összecsaptak a klímaváltozás elleni küzdelemért tüntetők a rendőrökkel Koppenhága külvárosában, az ENSZ klímakonferenciájának központja közelében - jelentette tudósítónk a helyszínről. A mintegy ezer tüntető célja az volt, hogy bejussanak a konferencia helyszínére, de nem jártak sikerrel, voltak, akiket gumibottal vertek vissza. Kora délután feloszlott a tömeg.
Vágólapra másolva!

Tömegek tüntettek Koppenhágában, az ENSZ klímakonferenciájának helyszínén, a külvárosi Bella Center közelében. A "Követeld vissza a hatalmat!" nevű demonstráción részt vevők célja az volt, hogy bejussanak a tárgyalások helyszínére, azonban nem jártak sikerrel, nem sikerült az épületkomplexum közelébe jutniuk - jelentette az [origo] tudósítója a helyszínről. Tudósítónk szerint a hangulat feszült volt, kora délután azonban feloszlott a tömeg.

A konferenciaközpont közelében szerdán reggel mintegy ezer fős tömeg jelent meg. A tüntetők elégedetlenek voltak a tárgyalások menetével, tudósítónk szerint a klímaváltozás elleni harcra szólító jelszavakat skandáltak, a rendőröknek pedig - miután azok feltartóztatták őket - azt kiabálták, szégyelljék magukat.

A rendőrség felkészült a várható tüntetésre, ezért már reggel hatalmas erőkkel vonult a helyszínre. A szokásosnál távolabb helyezték az ellenőrzési pontot, hogy a központhoz csak azok férkőzhessenek közel, akik regisztráltak a tárgyalásokra. A tüntetők közeledésére a rendőrök autóikkal teljesen lezárták a bejáratot.

Bár a demonstrálók többször is megpróbálták áttörni a vonalat, a rendőrök feltartóztatták őket. Szerdán délben egy kisebb tüntető csoportnak egy kerülő úton kis híján sikerült bejutnia az ellenőrzőpont mögé, de a rendőrök itt is útjukat állták. A csoportot végül gumibottal verték vissza - jelentette tudósítónk, aki egy sérült rendőrt is látott.


Tudósítónk felvételei a tüntetésről

A brit Guardian szerint a dán rendőrség letartóztatott mintegy 150 aktivistát, de egyelőre nem világos, hogy miért.

A készültségnek köszönhető, hogy több civil szervezet képviselőit sem engedték be reggel a tárgyalásokra, hiába kígyóztak hosszú sorokban az ellenőrzőpontnál beléptetésre várva. A BBC szerint ha a tüntetőknek sikerülne bejutniuk a konferencia területére, könnyen találkozhatnának azokkal a civilekkel, akik tiltakozásul éppen kivonulnak a tárgyalásokról.

A tüntetéshullám oka, hogy a koppenhágai tárgyalások fontosabb szakaszba értek, az országok vezetői folyamatosan érkeznek a városba, hogy a delegációk megbeszélései mellett kormányok közötti tárgyalásokat folytassanak. A magasabb szintű tárgyalások kezdetére azonban az eddigi ellentétek azonban nem simultak el, továbbra is sok a konfliktus és a vitás kérdés. (Minderről itt talál bővebb információt.)

Fotó: Pethő András [origo]
Fotó: Pethő András [origo]

A helyszínen készült képeinkért kattintson a fotóra!

A hajnalig tartó tárgyalások ellenére kedden sem sikerült áttörést elérni a csúcson folyó tárgyalásokon. Az indiai környezetvédelmi miniszter azt mondta, "úgy érzékeljük, hogy a Kiotói Jegyzőkönyv intenzív osztályra került, vagy már egyenesen halott". Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár már több interjúban célzott arra, hogy a fejlődő országoknak fel kellene adniuk azt a reményüket, hogy konkrét összegben sikerül megegyezni, amelyet a fejlődő országok nyújtanak számukra segítségül a klímaváltozás elleni harchoz.

Szerdán hatvan állam- és kormányfőt várnak Dániába. Összesen 119 állam- és kormányfő, köztük kilenc alelnök jelezte hivatalosan, hogy részt vesz a konferencián.