Tiszteletre vágyik a brit királyi család kínos problémája

Vágólapra másolva!
Egyszer a királyi család kínos problémájának nevezte saját magát Károly herceg, aki már ötvenhét éve vár az angol trónra. Ezalatt megbékélt a helyzetével, és megpróbálja kihozni belőle, amit lehet: mindent megtesz például az esőerdőkért, és nem fél kimondani, hogy a modern épületeket ronda pattanásoknak tartja. Gyűlöli az újságírókat, de fáj neki, ha mellőzik vagy megalázzák. A herceg, aki előbb a néhai felesége, majd a fiai mögé szorult.
Vágólapra másolva!

"Boldog születésnapot Károly, de sokáig éljen a Királynő" - köszöntötte hatvanadik születésnapján, 2008-ban a brit Daily Mirror a walesi herceget, aki akkor már ötvenhatodik éve várt a trónra. Míg a britek legnagyobb része az ő korában már a nyugdíjra készül, a trónörökös még el sem kezdhette nagy feladatát, amelyre nevelték.

Pedig már fiatal korában készült az uralkodásra. Egyik walesi beosztottja azt mondta róla a Time magazinnak 1969-ben: "Mélységes érdeklődés van benne az emberek és az ország iránt, igyekszik minél többet tanulni róluk. Tökéletesen ismeri az etikettet és irigylésre méltó az önuralma. Jó király lesz." A Time magazin először ekkor, 20 éves korában közölt nagy összeállítást Károlyról. 1978-ban újabb portré következett A férfi, aki király lesz címmel. 1997-ben, Diana halála után a harmadik írás - amely nem csak Károlyról, hanem két fiáról is szólt - még mindig csak trónörökösnek titulálhatta. Ennek A férfiak, akik királyok lehetnek címet adták.

"Nincs számomra kitalált szerep. Minden attól függ, amit kihozok belőle... inkább csak egy kínos probléma vagyok" - jegyezte meg egyszer keserűen. A herceg közeli barátai szerint már évtizedekkel ezelőtt, Robert Lacey történész szerint csak mostanában nyugodott bele, hogy nem lesz belőle király, legfeljebb egészen öreg korában. Hasonlóan Jurij Andropovhoz, aki 1982-ben, 68 éves korában lett a szovjet kommunista párt főtitkára, majd 16 hónappal később meghalt.

Ennek fő oka, hogy a 83 éves, még mindig életerős királynő eddig semmi jelét nem adta, hogy lemondana a trónról fia javára. A brit lapokban ráadásul újra és újra előkerül, hogy az utódlásnak egy generációt ugrania kellene, hogy inkább Károly és Diana elsőszülött fia, Vilmos herceg lehessen az uralkodó. Ez legutóbb a múlt héten vetődött fel, amikor a Daily Mail - amelyet Károly herceg csak Daily Dementerként, Napi Tébolydaként emleget - egy titkos dokumentumra hivatkozva azt írta, a királynő arra készül, hogy feladatai egy jelentős részét átadja a 27 éves Vilmosnak, a leendő "Árnyékkirálynak". A palota sietett cáfolni a hírt, mondván, a fiatal herceg továbbra is a katonai pályára koncentrál.

Forrás: AFP/Russell Boyce
A kép mögött galéria Károly herceg vidám pillanatairól

A bizonytalanság ideje alatt a Károly herceg megpróbálja kihozni a legtöbbet jelenlegi pozíciójából. A walesi herceg korábban üres posztját az utóbbi években egyre több tartalommal töltötte meg, és a korábbinál még többet foglalkozott a jótékonykodással és a közszerepléssel. Harminchárom éve működő alapítványán keresztül nehéz helyzetbe került fiatalok ezrein segített, több száz másik alapítvány védnökségét vállalta. Honlapja szerint évente csaknem 40 milliárd forintnak megfelelő fontot költ jótékonysági célokra. Rengeteget kampányol az esőerdők megmentéséért - a napokban még a koppenhágai klímakonferenciára is elutazott -, és évtizedek óta reklámozza az organikus gazdálkodást.

Az elképzeléseihez ismerői szerint makacsul ragaszkodik, egyik kritikusa a Guardiannek azt mondta, a herceg csak olyan tanácsot képes elfogadni, amely teljesen megegyezik az ő véleményével. Esküdt ellensége például a modern építészetnek, melyet rendkívül károsnak tart, és ezt minden adandó alkalommal hangoztatja is. A Brit Építészek Királyi Intézetének fogadásán például egy ízben azt mondta: "Nagyon sokan kezdtük úgy érezni, hogy az építészek más építészek elismerésére vágyva terveznek házakat, miközben a lakókról elfeledkeznek. (...) A terv, amely előttünk fekszik, olyan, mint egy hatalmas pattanás egy kedves, elegáns barát ábrázatán."

Nemcsak az építészethez való hozzáállása vált ki többekből dühöt Nagy-Britanniában. A napokban sokadszor érte a vád a herceget, hogy olyasmibe üti az orrát, amihez nincs köze. Egyes minisztereket és katonai vezetőket folyamatosan leveleivel bombáz, kommentálva az aktuális eseményeket. A Guardian szerint 2006 óta Károly herceg nyolc különböző kormányhivatal vezetőjének írt olyan levelet, amelyben megpróbált nyomást gyakorolni rájuk különböző ügyekben. Az érintetteket felbosszantották a levelek - Angliában komolyan veszik, hogy a királyi család ne avatkozzon a kormányzás ügyeibe.

Forrás: Getty Images
A kép mögött galéria Károlyról, a családapáról

Az ellentmondásos lépéseket leszámítva a herceget a közügyek iránti érdeklődése és a jótékonykodás szimpatikusabbá tette a britek szemében. Egyre több tiszteletet kap, és ma már kevesen tartják rossz embernek. Igaz, messze nem ő a királyi család legnépszerűbb tagja. A Time szerint az 1990-es években Diana népszerűsége homályosította el Károlyét, most pedig a fiaié. Egyik munkatársa szerint "tudja, hogy soha nem lesz belőle ragyogó személyiség, csak annyit akar, hogy egy kis tiszteletet kapjon azért, amit csinál".

A brit elemzések szerint a tiszteletet nem volt könnyű kivívnia, hiszen válása és Diana halála rendkívül népszerűtlenné tette. Diana 1997-es halála igazi mélypont volt a brit királyi család népszerűségében - írja a Time. A család teljesen lefagyott a hercegnő halálhírét követő hisztéria és gyászoló tömegek láttán, és nem tudta eldönteni, hogyan kellene reagálnia. Maga Károly - akit a királynő nyári rezidenciáján, Balmoralban ért a hír - az akkori híradások szerint órákon át tépelődött, mielőtt eldöntötte, mit tesz. Végül maga utazott el Franciaországba, hogy hazahozza elvált felesége holttestét.

Forrás: Getty Images

Diana halála után Anglia leggyűlöltebb személyisége lett Camilla Parker-Bowles - akit nyilvánosan először a hercegnő nevezett meg férje szeretőjeként még 1994-ben, és akivel a Károly kapcsolata a válás után sem szakadt meg. Éppen 1997-ben érte őt a legmegalázóbb támadás, amikor a lakásához közeli élelmiszerboltból úgy üldözték el a vásárlók, hogy kenyerekkel ütötték a fejét. Ezután a pár még két éven át nem mert egymás társaságában mutatkozni. Hosszú idő telt el, amíg már megjelenhettek együtt rendezvényeken, felállhattak pódiumokra, és még több, amíg nyilvánosan szertartásos csókot válthattak. A herceg csak akkor kérte meg a kezét, amikor a közvélemény-kutatások már azt mutatták, a britek csaknem fele támogatja a házasságot.

Bár a trónörökös végül elérte, hogy az angolok megbékéljenek második házasságával és a személyével, továbbra is akadnak olyanok, akik úgy érzik, fennhangon kritizálhatják az öltözködési szokásait, a tevékenységét vagy éppen a mentális képességeit. Egyik tanácsadója a Guardiannek azt mondta: "Sokkal sérülékenyebb, mint az emberek hiszik. Úgy érzi, hiába áll ki fontos ügyek mellett, nem veszik komolyan. Nagyon fáj neki a kritika. Dehát, bárki is vagy, nem könnyű feldolgoznod, ha szembesítenek a tévedéseiddel."

Az idős trónörökösön a legtöbbször a bulvárlapok gúnyolódnak, ha már nem is támadják olyan nyíltan, mint abban az időben, amikor Dianával való megromlott házassága miatt teljesen ellene fordultak - írja a Guardian. A herceg régóta nagyon rossz viszonyban van az újságírókkal, akik szerinte nem figyelnek oda a mondanivalójára. A legnagyobb összecsapása a médiával 2005-ben azután zajlott le, hogy egy sajtótájékoztatón a BBC köztiszteletben álló tudósítójának, Nicholas Witchellnek egyik kérdésére félrefordulva, de azért jól hallhatóan ezt mormogta: "Ezek az átkozott [újságírók]. Nem bírom elviselni ezt a fickót... annyira szörnyű."

Közeli munkatársai szerint - akik mindannyian névtelenül nyilatkoztak a Guardiannek - ahogy múlik az idő, a herceg egyre kevésbé lobbanékony, egyre szertartásosabb és egyre fontosabb neki a protokoll. Az elmúlt években kiegyensúlyozottabb és nyugodtabb lett, ezt főként a második felesége jótékony hatásának tudják be a lap meg nem nevezett forrásai. Néhány dologban azonban nem változik, nem hajlandó például számítógépet használni, ehelyett több tíz oldalas feljegyzéseket ír fekete tintával. Írással több órát tölt egy nap, miközben csak egyszer étkezik, de még ebéd közben is körmöl.