Szerbia még idén felvételét kéri az EU-ba

Vágólapra másolva!
Még ebben az évben benyújtja EU-csatlakozási kérelmét Szerbia - közölte a miniszterelnök. Boris Tadic szerb elnök szerint a 27 tagállam többsége támogatásáról biztosította a szerbek törekvését. A szerb állampolgároknak szombat óta nem kell vízum az unió területére.
Vágólapra másolva!

Szerbia benyújtja a csatlakozási kérelmet az Európai Unióhoz - közölte újságírókkal szombaton Mirko Cvetkovic miniszterelnök, aki szerint ez a lépés még az idén megtörténhet. "Most arra várunk, hogy Svédország közölje, mikor adhatjuk át hivatalosan a kérelmet" - mondta Cvetkovic, utalva arra, hogy december 31-ig Svédország tölti be az unió soros elnöki tisztét.

Ezt megelőzően, szombaton a szerb Európai Integrációs Tanács azt ajánlotta a kormánynak, hogy még az év végéig nyújtsa be a csatlakozási kérelmet az uniónak. Boris Tadic szerb elnök azt mondta, a csatlakozási kérelem benyújtását megvitatta az unió 27 tagországának vezetőivel. "Európai partnereink többsége támogatott bennünket a csatlakozási kérelem benyújtásában" - mondta az államfő.

"Nagy nap ez Szerbia és az állampolgárai számára. Szeretném üdvözölni ez alkalomból a szerb állampolgárokat" - mondta Tadic újságírók előtt. Az államfő egyszersmind üdvözölte a vízumkötelezettség feloldását is: a szerb, valamint a montenegrói és a macedón állampolgárok szombat óta vízum nélkül utazhatnak az EU-államokba.