Eltűnt a vitorlázástól eltiltott holland kislány

Vágólapra másolva!
Három napja eltűnt othonról az a 14 éves holland lány, akit bíróság tiltott el attól, hogy egyedül körülhajózza a Földet. A lány világrekord-tervét a szülei is támogatták, de az utrechti bírák a gyermekvédelem felügyelete alá helyezték.
Vágólapra másolva!

Péntek óta nem ment haza az a 14 éves holland lány, aki egyedül szeretné körbevitorlázni - a világon legfiatalabbként - a Földet. Laura Dekkert - akit a világrekord kísérletben szülei is támogattak - a közelmúltban bíróság tiltotta el az utazástól, és a gyermekvédelem felügyelete alá helyezte 2010 nyaráig.

A holland rendőrség szerint a tizenéves vitorlázó hajója a kikötőben van, apja lakását viszont pénteken egyedül hagyta el, azóta pedig nem találják. A rendőrök nem gyanakodnak bűncselekményre, de jelezték a környező országok reptereinek, hogy keresik a lányt.

Laura Dekker szeptemberben akart útnak indulni vitorlásával. Az utrechti bíróság azonban augusztusban megtiltotta neki, hogy egyedül körbevitorlázza a Földet. Az ügy úgy került a bíróság elé, hogy a család korábban a lány iskolájával, majd az oktatási tárcával is vitába keveredett. Laura tervét szülei támogatták, és kérték, hogy lányukat 2011 szeptemberéig mentsék fel az iskolalátogatási kötelezettség alól. Ezt az iskola megtagadta, és az oktatásügyi államtitkár is hasonlóan nyilatkozott. A bíróság végül megvonta a szülők döntési jogát is a kérdésben.

Laura fiatal kora ellenére tapasztalt vitorlázó, és elhatározta, hogy megdönti a kaliforniai Zac Sunderland júliusban felállított világrekordját. A 17 éves amerikai fiú 400 nap alatt körbevitorlázta a földet, így ő a legfiatalabb, aki ezzel büszkélkedhet.

Laura a BBC szerint egy yachton született Új-Zéland közelében, amikor szülei egy hét éves világkörüli utazáson voltak. Hatéves korában már saját yachtja volt, és tízévesen már egyedül vitorlázott.

A lányt korábban már holland és brit hatóságok is feltartóztatták, amiért egyedül vitorlázott a tengeren. Idén májusban Lowestoft kelet-angliai kikötői településen gyermekotthonba zárták, apjának kellett onnan kihoznia. Az apa akkor is megengedte, hogy a lány Angliából egyedül hazavitorlázzon.