Évek óta nem látott hó az Egyesült Államokban

Vágólapra másolva!
Évek óta nem esett akkora mennyiségű hó egyetlen nap alatt az amerikai fővárosban és térségében, mint szombaton. Washingtonban helyenként 50, Baltimore-ban 40, Philadelphiában 23 centiméteres volt a hó vastagsága. A viharban öten meghaltak, százezrek maradtak áram nélkül.
Vágólapra másolva!

Évek óta nem esett akkora mennyiségű hó egyetlen nap alatt az amerikai fővárosban és térségében, mint szombaton. Sok repülőgépjáratot töröltek, a közúti közlekedés több körzetben megbénult.

Több keleti parti államban a havazás miatt százezrek maradtak áram nélkül. A viharokban öten meghaltak, a havazást helyenként óránkénti 65-100 kilométeres szél kísérte. Washingtonban helyenként 50, Baltimore-ban 40, Philadelphiában 23 centiméteres volt a hó vastagsága. A régió repülőterein estére több légitársaság teljesen leállította a fel- és leszálló forgalmat egyaránt, a Reagan és a Dulles repülőtér szinte alig fogadott egy-egy járatot.

Virginia államban - ahol egyes helyeken 60 centiméter hó hullott - több száz hóban rekedt autósnak segített a nemzeti gárda Humvee terepjárókkal. A rendőrséget több mint 4 ezer összetört, illetve elakadt járműhöz riasztották.

A front északkelet felé vonul, az előrejelzés szerint New Yorkot vasárnap estig 25 centiméteres hóréteg fogja betakarni, Connecticut, Rhode Island és Massachussetts államok bizonyos térségeiben több mint 40 centiméter hó eshet.

A hatalmas havazás miatt vészhelyzetet rendelt el Washington és Philadelphia polgármestere, és ugyanígy járt el Virginia, Nyugat-Virginia és Kentucky állam kormányzója. A főváros térségét utoljára 2003 februárjában borította be ilyen vastag hótakaró, akkor a Baltimore-Washington Nemzetközi Repülőtéren 69 centiméteres havat mértek.