Iráni ellenzékiek ezrei gyászolják a meghalt vallási vezetőt

Vágólapra másolva!
Meghalt szombaton 87 éves korában az iráni ellenzék legtekintélyesebb vallási vezetője, Hoszein Ali Montazeri nagyajatollah. Montazeri az 1979-es iráni iszlám forradalom egyik teoretikusa volt. A forradalom vezetője, Khomeini ajatollah őt szemelte ki utódjául, később összevesztek, Hamenei az ellenzék egyik vezetőjévé vált. Halálhírére gyászolók ezrei kezdtek gyülekezni Teheránban.
Vágólapra másolva!

Ezrek gyűltek össze Teheránban, hogy gyászolják a 87 éves korában szombaton elhunyt Hoszein Ali Montazeri nagyajatollahot, az iráni ellenzék legtekintélyesebb vallási vezetője - közölte vasárnap az iráni hírügynökség, az IRNA. A BBC szerint több ellenzéki honlap számol be arról, hogy több ezren utaznak az iráni fővárosba a hétfői temetésre.

A meg nem erősített hírek szerint növekszik a feszültség Teheránban, egyes honlapok gyülekező tüntetőkről számolnak be különböző teheráni tereken. A BBC arra figyelmeztet, hogy a hírek megerősítését megnehezítik az iráni kormány külföldi tudósítók munkáját korlátozó intézkedési, amelyeket a júniusi kormányellenes összecsapások idején vezettek be.

Több hírforrás szerint a nagyajatollah betegség következtében otthonában halt el szombaton Kom (Kum) városban. A hírt az elhunyt unokája, Nasszer Montazeri is megerősítette. A nagyajatollah az 1979-es iráni iszlám forradalom egyik teoretikusa, az iszlám köztársaság alkotmányának egyik megalkotója volt. A forradalom vezetője, Khomeini ajatollah őt szemelte ki utódjául, de néhány hónappal Khomeini 1989-es halála előtt összekülönböztek, mert Montazeri bírálta az akkori tömeges kivégzéseket. Végül az ultrakonzervatív Szajed Ali Hamenei ajatolláh lépett Khomeini örökébe, mint Irán legfőbb politikai és vallási vezetője. Montazerit éveken át házi őrizetben tartották.

Montazeri Hamenei ellenlábasa lett, ismételten azzal vádolta a jelenlegi iráni vezetést, hogy az iszlám nevében diktatúrát épített ki. Idén augusztusban bírálta az iráni hatóságokat a Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök vitatott újraválasztását követő tüntetések brutális leverése miatt.