Nyereségvágyból lopták el az auschwitzi feliratot

Vágólapra másolva!
Megtalálták az auschwitzi haláltábor bejáratáról ellopott, a holokauszt egyik jelképévé vált feliratot, amelyet még a múlt héten loptak el. Az "Arbeit macht frei" vasból készült feliratot három darabra vágva találták meg a lengyel rendőrök, akik öt embert le is tartóztattak. A lengyel rendőrség szerint a tolvajokat nyereségvágy vezérelte, tettüknek semmilyen ideológiai oka nem volt.
Vágólapra másolva!

Megtaláltak az egykori auschwitz-birkenaui koncentrációs tábor bejárata fölé erősített hírhedt náci jelmondat feliratát, amelyet a minap loptak el ismeretlen tettesek - közölte hétfőn reggel a lengyel rendőrség.

Katarzyna Padlo rendőrségi szóvivő szerint a feliratot Észak-Lengyelországban találták meg. Őrizetbe vettek öt, 25 és 39 év közötti férfit, és Krakkóba vitték őket kihallgatni. Egy másik rendőrségi szóvivő, Dariusz Nowak azt mondta, hogy a fémfeliratot szavakra vágva, három részben találták meg egy erdőben, ahová a tolvajok rejtették. Azért vágták három darabra röviddel a rablás után, mert egyben nem tudták elrejteni.

A lengyel rendőrség szerint a tolvajokat nyereségvágy vezérelte, tettüknek nem volt ideológiai oka. "Elmondhatjuk, hogy az öt férfi egyike sem tagja valamely neonáci csoportnak... Kétségkívül nyereségvágyból raboltak. Később leszünk abban a helyzetben, hogy eldönthessük: megrendelésre vagy saját kezdeményezésből követték el a bűncselekményt" - mondta krakkói sajtóértekezletén Andrzej Rokita körzeti rendőrfőnök. Az RMF FM lengyel kereskedelmi rádió szerint a rablás egy "megszállott gyűjtő" megrendelésére történt.

Az öt, 20 és 39 év közötti letartóztatott férfi korábban már volt büntetve rablás miatt. A tengermelléki Gdyniában, illetve a Visztula menti Wloclawekben vették őket őrizetbe. Már megtörtént az előzetes kihallgatásuk - közölte a rendőrség.

Az "Arbeit macht frei" ("A munka szabaddá tesz") szövegű, vasból készült feliratot péntekre virradóra szerelték le az egykori haláltábor bejárata felől. A rendőrség nagy erőkkel kereste a tetteseket, 50 rendőrt, köztük 20 nyomozót állítottak az ügyre. Az Auschwitz-Birkenau Állami Múzeum vezetése ideiglenesen másolattal pótolta az eredeti feliratot.

A bűncselekményt európai és izraeli vezetők egyaránt elítélték.

Különböző becslések szerint 1940 és 1945 között 1,1-1,5 millió embert deportáltak a nácik Auschwitzba (lengyelül Oswiecim). Túlnyomó többségük zsidó volt, és gázkamrákban pusztult el. Minden harmadik áldozat magyar volt. A náci koncentrációs táborokba hurcolt 437 ezer magyar zsidó 15 ezer kivételével mind Auschwitz-Birkenauba került, ahol becslések szerint 360-390 ezret öltek meg közülük. Az "Arbeit macht frei" felirat a holokauszt egyik jelképévé vált.