Lézerrel vakították el a bálnavadászokat a tengeri környezetvédők

Vágólapra másolva!
Két környezetvédő hajó is összetűzésbe került japán bálnavadászokkal az Anktartisz körüli vizeken: a környezetvédők vakító lézereket, a vadászok vízágyúkat vetettek be. A Sea Shepherd környezetvédő szervezet hajói azért kergetik a bálnavadász hajókat, mert szerintük a japánok túl sok bálnát ölnek meg tudományos kutatásra hivatkozva.
Vágólapra másolva!

Vízágyúkkal és vakító lézerrel csaptak össze japán bálnavadászok és militáns környezetvédők az Antarktisz körüli Déli-sarki-óceánon - közölték a felek szerdán. A Sea Shepherd környezetvédő szervezet Ady Gil nevű, új-zélandi bejegyzésű hajója 20 méter híján nekiütközött a Szonan Maru 2 japán bálnavadász hajónak - jelentette a japán kormány támogatásával működő bálnakutató intézet.

Az aktivisták lézerrel próbálták elvakítani a japán hajó legénységét, és mechanikus hajítószerkezetet használva labdaformájú lövedékekkel "bombázták" őket három és fél órán keresztül - állították a japánok. A környezetvédők ezzel szemben azzal vádolták a bálnavadászokat, hogy tömegoszlató hangtechnológiát, illetve vízágyúkat vetettek be az aktivisták ellen, és ők csak erre reagálva alkalmaztak vakító lézert.

A japánok szerint kedd este is történt összetűzés egy bálnavadász hajó és a Sea Shepherd egy hollandiai bejegyzésű hajója között, amelynek fedélzetéről vajsavat tartalmazó üvegeket hajigáltak a bálnavadászokra. A japánok a szervezet mindkét hajóját azzal vádolják, hogy kötelet húznak maguk után abból a célból, hogy az rácsavarodjon a bálnavadász hajó kormánylapátjára és hajócsavarára.

A vadászszezon nemrég kezdődött meg a déli féltekén, ahol a Sea Shepherd minden évben megkísérli feltartóztatni a japán bálnavadászokat "kalóz" stílusú támadásaival. A bálnák kereskedelmi célú vadászata tilos, ám egy nemzetközi egyezmény lehetővé teszi az állatok tudományos kutatások céljára történő elejtését. A környezetvédők amiatt bírálják a japánokat, hogy túl sok bálnát ejtenek el, majd eladják és elfogyasztják azt a bálnahúst, amelyet végül nem használnak fel tudományos célra.