Újabb összecsapások iráni ellenzékiek és a hatóságok között

Vágólapra másolva!
Sokan megsebesültek szombaton  az északnyugati Zanjan városában az iráni ellenzékiek és a biztonsági erők legutóbbi összecsapása során. A hatóságok több iráni ellenzékit letartóztattak.
Vágólapra másolva!

Az iráni biztonsági erők csütörtökön is összetűztek a szombaton elhunyt Hoszein Ali Montazeriről megemlékező ellenzékiekkel, ezúttal az északnyugati Zanjan városában a Dzsarasz iráni ellenzéki honlap jelentése szerint. A rendszert bíráló nagyajatollah nyolcvanhét éves korában, szombat éjjel hunyt el Komban, ahol hétfőn temették el több százezer gyászoló jelenlétében, s a szent városban már a temetés napján összecsaptak ellenzékiek és rendőrök.

Az internetes portál beszámolója szerint a helyi mecsetben szervezett gyászszertartást a biztonsági erők fellépése nyomán lemondták. Az iráni biztonsági erők előző nap Iszfahánban vettek őrizetbe mintegy ötven ellenzékit, Montazeri híveit. A nagyajatolláh szülővárosában, Nadzsafábádban már kedd éjszakától szórványos összetűzésekre került sor. Az iráni rendőrfőnök figyelmeztetette az ellenzéket, hogy kemény válaszra számíthat, ha nem hagy fel "törvénytelen" cselekedeteivel - jelentette a félhivatalos Farsz hírügynökség.

Az iráni hatóságok cáfolták az iszfaháni és nadzsafábádi összetűzésekről szóló beszámolókat.

Hoszein Ali Montazeri nagyajatolláh az 1979-es iráni iszlám forradalom egyik teoretikusa, az iszlám köztársaság alkotmányának egyik szülőatyja volt. A forradalom vezetője, Khomeini ajatolláh őt szemelte ki utódjául, de néhány hónappal Khomeini 1989-es halála előtt összekülönböztek, mert Montazeri bírálta az akkori tömeges kivégzéseket.

Montazeri újra és újra azzal vádolta az ország vezetőit, hogy diktatúrát vezettek be az iszlám nevében, és a felszabadulás, amelynek az 1979-es eseményeket követnie kellett volna, soha nem történt meg. Idén idős kora és rossz egészségi állapota ellenére is kiállt azok mellett, akik megkérdőjelezték a hivatalban lévő Ahmadinezsad elnök június elején tartott elnökválasztáson aratott győzelmének tisztaságát. Montazeri még a kormányt bíráló fatvát is kiadott, amelyben diktatúrával vádolta meg a vezetést.