Apja figyelmeztetett a nigériai merénylőre

Vágólapra másolva!
Vádat emeltek az ellen a 23 éves nigériai férfi ellen, aki szombaton megpróbált felrobbantani egy Amszterdamból Detroitba tartó repülőgépet. A férfi bankár édesapja még novemberben figyelmeztette az amerikai hatóságokat, hogy a fia szélsőséges nézeteket vall.
Vágólapra másolva!

Az amerikai hatóságok szombaton vádat emeltek az ellen a 23 éves nigériai férfi ellen, aki fel akart robbantani egy Amszterdamból Detroitba tartó repülőgépet - írja a BBC.

Umar Abdul Farouk Abdulmutallabot az amerikai hatságok azzal vádolják, hogy robbanóanyagot csempészett a 289 utast szállító gépre és megpróbálta felrobbantani azt. A vádakat abban a kórházban ismertették a férfival, ahol égési sérüléseit kezelik. A 23 éves nigériait kirendelt ügyvéd védi, mivel nincsen pénze saját ügyvédre.

A BBC szerint a férfi bankár édesapja még novemberben arra figyelmeztette a nigériai amerikai nagykövetséget, hogy a fia szélsőséges nézeteket vall és terrortámadásra készülhet. A figyelmeztetést a nagykövetség továbbította az amerikai terroristaellenes központba, és a férfi neve felkerült arra a listára, amelyen a terroristákkal vélhetően kapcsolatban álló személyek adatai szerepelnek, de annyira még nem számítanak veszélyesnek, hogy megtiltsák nekik a légi utazást.

A 23 éves Abdulmutallab harmadfokú égési sérüléseket szenvedett szombaton, amikor sikertelenül próbálta felrobbantani a lábára erősített bombát, miközben a gép leszálláshoz készült a detroiti reptér felett. A Northwest Airlines amerikai légitársaság Airbus A330-asán 278 utas volt. Szemtanúk szerint egy utas fogta le a robbantásra készülő merénylőt, majd a gép elejére tuszkolták a személyzet tagjai és tartották, amíg a repülőgép le nem szállt Detroitban.

Egyelőre nincs arra utaló jel, hogy az amerikai utasszállító repülőgép ellen merényletet megkísérlő nigériai fiatalember szélesebb körű terrorista összeesküvés résztvevője lett volna - közölte vasárnap Janet Napolitano belbiztonsági miniszter, aki a CNN-nek elmondta: jóllehet szélesebb körű összeesküvésre nincs bizonyíték, az amerikai hatóságok nyilvánvalóan továbbra is vizsgálják, hogy az al-Kaida nemzetközi terrorista hálózatnak volt-e köze az incidenshez. Barack Obama amerikai elnök közben utasítást adott a terroristagyanús személyek kiszűrését célzó biztonsági eljárások felülvizsgálatára.

Az esetről itt olvashat bővebben.