Megállapodtak az oroszok és az ukránok az olajszállításról

Vágólapra másolva!
Az orosz energiaügyi minisztérium szerint elvi megállapodás született hétfőn Oroszország és Ukrajna között az olajszállításról. Oroszország hétfőn korábban még arról értesítette az Európai Uniót, hogy az olajtranzitvita miatt leállhat az olajszállítás a Barátság Kőolajvezetéken.
Vágólapra másolva!

Létrejött az elvi megállapodás Ukrajna és Oroszország között az európai fogyasztóknak szánt orosz nyersolaj ukrajnai tranzitjáról - jelentette be az orosz energiaügyi minisztérium hétfő este. Az erről szóló megállapodás szövegét az orosz minisztérium szerint két napon belül aláírják, és nem várható semmiféle fennakadás a fogyasztók olajellátásában. A tárca szóvivője azt mondta: előzőleg telefonon egyeztetett Jurij Prodan, ukrán tüzelő- és energiaügyi miniszter, valamint Szergej Smatko orosz energetikai miniszter.

Oroszország hétfőn korábban még a Barátság Kőolajvezetéken folyó olajszállítás esetleges leállításáról értesítette hivatalosan az Európai Uniót, a tisztázatlan orosz-ukrán olajtranzitvitára hivatkozva. A Barátság Kőolajvezeték Szlovákiába, Csehországba és Magyarországra juttatja el az orosz olajat. Az Oroszországból Ukrajnán keresztül Európába irányuló gázszállítás ideiglenesen már többször leállt az elmúlt években, a két ország árvitái miatt.

Magyarország felkészült az energiaszállítások esetleges megszakadására - közölte korábban a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium (KHEM). A KHEM közleménye szerint a Transneft arról adott tájékoztatást: az orosz-ukrán vita oka, hogy a szállítást végző Ukrtransnafta nevű cég módosítani kívánja a kőolajszállítások után a Transneft által fizetendő tranzitdíjakat. A KHEM szerint a Magyarország rendelkezésére álló készlet jelenleg meghaladja az ország 90 napi átlagos fogyasztását, az Ukrajna felől érkező olajszállítások leállása esetén pedig az ország Horvátország felől, az Adria vezetéken keresztül is ellátható. Emiatt akkor sem lenne fennakadás Magyarország kőolajellátásban, ha az orosz-ukrán viszony kiéleződik - állította a minisztérium. A Mol is azt közölte hétfőn, hogy felkészült a helyzet kezelésére.

Az EU - nevük elhallgatását kérő - energiaügyi illetékesei is azt mondták: lényegesen eltér a helyzet az előző téli orosz-ukrán vitától, mert most nem a gáz-, hanem az olajellátásban mutatkoztak olyan jelek, hogy fennakadás lehet a szállításban. Az olajkészleteket az uniós országokban alaposan feltöltötték, és alternatív beszerzési útvonalak szintén rendelkezésre állnak - mondták.