NATO-katonákra lőtt egy afgán katona

Vágólapra másolva!
Tüzet nyitott NATO-katonákra egy afgán katona Nyugat-Afganisztánban. A lövöldözésben egy amerikai életét vesztette, két olasz megsebesült, és megsérült a tüzet nyitó afgán is.
Vágólapra másolva!

Egy amerikai katona életét vesztette egy nyugat-afganisztáni lövöldözésben - közölte kedden a NATO. Az észak-atlanti szervezet ugyan nem közölt további részleteket, de egy afgán tábornok azt mondta, hogy egy afgán katona tüzet nyitott, miután NATO-katonák igyekeztek távol tartani őt egy olyan körzettől, ahol egy helikopter készült leszállni. Két olasz katona is megsebesült könnyebben, de ők már újra felvehették a szolgálatot.

Mivel a NATO katonái viszonozták a tüzet, a lövéseket leadó afgán katona is megsebesült, egy tábori kórházban őrzik. Az eset egy katonai támaszpontnál történt a Türkmenisztánnal határos Bádgesz tartományban, Bala Murgab körzetében.

Múlt hónapban hasonló incidens történt Dél-Afganisztánban; egy afgán rendőr lelőtt öt brit katonát. Az ilyen esetek miatt egyre gyakrabban felteszik a kérdést, mennyire hatékony az afgán rendőrség és az afgán hadsereg kiképzése. Egyesek szerint egyre csökken a kiképzés színvonala, ahogy a kiképzők az idővel versenyezve igyekeznek teljesíteni a kiképzett újoncok létszámára vonatkozó, előre megszabott tervszámokat.