Megkötötték az első melegházasságot Latin-Amerikában

Vágólapra másolva!
Hétfőn megkötötték az első melegházasságot Latin-Amerikában. Argentínában egy 39 és egy 41 éves férfi kelt egybe.
Vágólapra másolva!

Argentínában hétfőn megkötötték az első melegházasságot, ez az első melegházasság Latin-Amerikában. Az ország legdélebbi térségében lévő Ushuaia városában a 39 éves Freyre és a 41 esztendős José Maria Di Bello mondta ki a boldogító igent.

A ceremónia után a Todo Noticias televíziós állomásnak nyilatkozva végtelenül boldognak mondták magukat, és reményüket fejezték ki, hogy frigyükkel elősegítik a mélyen katolikus vallású földrészen élő egyneműek házasságkötésének az elismertségét.

A pár december 1-jére tervezte az esküvőt egy Buenos Aires-i bíró engedélye alapján. Egy másik bírósági döntés azonban megtiltotta nekik az egybekelést. Az argentin törvények nem rendelkeznek egyértelműen a melegházasságokról, azok engedélyezését vagy tiltását gyakorlatilag a helyi bírói, illetve helyhatósági szervekre bízzák.

Freyre és Di Bello munkájuk miatt kerültek a déli Terra del Fuego, vagyis Tűzföld tartomány közigazgatási székhelyére Ushuaiaba. Ott azonban a helyi anyakönyvezető nem volt hajlandó összeadni őket. A pár ezt követően fordult a tartományi kormányzóhoz, Fabiana Rioshoz, aki engedélyezte az esküvőt.

Latin-Amerikában egyetlen helyen, Mexikóvárosban legalizálták eddig az azonos neműek házasságát. A néhány nappal ezelőtt hatályba lépett törvény nyújtotta lehetőséggel azonban még egyetlen melegpár sem élt a mexikói fővárosban.